Начало История на медицината Роля на опиума като упойка

Роля на опиума като упойка

От 1784г.

Роля на опиума като упойка - изображение

От снимката по-долу може да се добие представа как са изглеждали някои опиумни лекарства. От ляво на дясно може да се види опиумен пластир, произвеждан от Чарлз Шивърс, аптекарски буркан за съхранение на опиум и бутилка с прахообразен опиев екстракт, произвеждан в миналото от фармацевтичната компания "Ели Лили" ("Eli Lilly").Опиумът е вещество, извлечено от опиумния мак с латинско наименование papaver somniferum. Хората са използвали опиума, вероятно още преди да се е появила писмеността на много от древните народи. През 1784 година британският хирург д-р Джеймс Мур (1763-1837) вероятно първият западняк, описал ефективността на опиума за лечението на постоперативната болка.

Лекарствените опиумни пластири са прилагани към тялото за различни цели. За тях се считало, че облекчават ревматичните или артритните болки в областите, към които се прилагали. Опиумът се е съхранявал от аптекари в специални буркани, защото активното вещество в опиумния мак било ключова съставка в редица лечебни смеси.

Опиумният прах, продаван от компания Ели Лили съдържал морфин с концентрация 20%. Използвал се е като инжекционен разтвор и е служел за облекчаване на болката. Морфинът е първият от редица болкоуспокояващи вещества, изолирани от опиума.

Статията е част от историята на:

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/67/opium

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛайфстайлБотаникаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведения