Начало История на медицината Испанец създава реалистични реплики на най-известните римски владетели (+Снимки)

Испанец създава реалистични реплики на най-известните римски владетели (+Снимки)

От -44г. до 68г.

Испанец създава реалистични реплики на най-известните римски владетели (+Снимки) - изображение

Древен Рим е една от най-важните държави в цялата история на Европа. Могъщата империя започва съществуването си малък град-държава, който постепенно започва да се налага над съседните племена и народи. В продължение на над хиляда години легионите на Вечния град завладяват не само всички земи, намиращи се на бреговете на Средиземно море, но и големи части от Западна Европа, Британските острови, Балканите, Мала Азия и дори части от Черноморските степи.

Експанзията на Римската република, която по-късно се превръща в империя, не само подчинява завладените територии, но и носи със себе си невиждани дотогава инфраструктура, архитектура, администрация и инженерна мисъл. Именно тези нововъведения играят ролята на катализатор на европейската държавност. През цялото Средновековие и дори през Ренесанса монарсите се опитват да достигнат величието на своите предшественици от Вечния град.

Именно тези велики владетели от Античността вдъхновяват един испански скулптор да пресъздаде ликовете на някои от най-могъщите хора, поемали управлението на Рим. Творецът решава да вдъхне живот на Цезар, Октавиан Август и Нерон, използвайки за основа на своите реалистични скулптури древни мраморни статуи, образи от монети и златни отливки, както и описанията на личностите, направени им приживе от римските хронисти.

Първото лице от малката за сега колекция е на Гай Юлий Цезар. Макар Цезар да не носи титлата император, именно той поставя основата на едноличното управление в могъщата страна. Пълководецът е описан като велик стратег, генерал и воин, както и като добър политик и манипулатор. Единствената му значима грешка е прекаленото му самочувствие.

Цезар реплика

Щом успява да събере цялата власт в ръцете си, Цезар започва да налага присъствието си във всички културни и политически среди във Вечния град. Тази рязка промяна от демокрация към диктатура обединява враговете на пълководеца в една обща кауза - смъртта на тирана.

Авторът на скулпторите изобразява именно тези черти на лика на своята статуя. Творецът използва за реалистичната си скулптура няколко от запазените бюстове на Цезар, създадени от неговите съвременници, както и описание на неговия външен вид, включващ пигментацията на кожата, очите и косата.

Вторият бюст принадлежи на Октавиан Август. Август де факто е пряк наследник на властта на Цезар. Той води успешна гражданска война за наследството на „Победителят от Галия“ и не само успява да обедини Римската република под единно управление, но и да стане първият Римски император.

Октавиан Август
Октавиан Август е изобразен в момента, когато взима короната на Вечния град. Русата коса и сините очи не са плод на въображението на испанския скулптор, а част от писмено описание на владетеля, направено приживе. Предполага се, че тези нехарактерни за населението на Южна Европа белези, са предадени на императора от бащина линия, тъй като родителят му е плебей от неясен произход.

Октавиан Август и оригиналния бюст

Октавиан Август, реплика

Третият образ от колекцията принадлежи на император Нерон. Нерон е един от най-малко обичаните римски владетели, тъй като управлението му е почернено от изблиците на лудост, от които той страда. След най-известните деяния на тиранина са изгарянето на Рим, организирането на собствени, императорски олимпийски игри, където Нерон взима повечето златни медали (не заради добри атлетични умения) и първите масови гонения на християни.

Император Нерон

Тези постъпки унищожават напълно авторитета на Цезаровата династия. Жестокостта му към неговата съпруга го лишава от наследници, което води до края на рода на първите императори. Испанският скулптор се е постарал да докара пословичните жестокост и безумие, с които владетелят е запомнен от историята.

нерон в анфас

Нерон и оригиналната статуя

За изработването на всички скулптори са използвани както изкуствени материали, както и естествени бои и дори истинска човешка коса. Авторът споделя, че проектът му цели да вкара повече реалистичност зад известните исторически личности от Античността, да премахне митологичния им образ и да изкара на преден план тяхното човешко лице.

Испанският творец споделя, че смята да добави към колекцията и образите на император Траян и Калигула. Първият управлява античната страна по време на нейния териториален апогей, а вторият става известен със своята неприкрита лудост, довела до изключително драматични поседици.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com
Снимки: www.thevintagenews.com / www.boredpanda.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСнимкиЛайфстайлИсторияСпортТестовеЛюбопитно