Начало История на медицината История на биотехнологичната компания Биоген, Част 2

История на биотехнологичната компания Биоген, Част 2

От 2003г. до 2015г.

История на биотехнологичната компания Биоген, Част 2 - изображение

Биоген е една от водещите компании за разработване на терапевтични медикаменти за автоимунни, неврологични и редки заболявания. Целта на известната фирма е да използва най-модерните технологии в медицината и фармакологията, за да осигури на клиентите си метод за третиране на болести, за които се смята, че са изключително трудни за лечение.

Както споменахме в предишната статия, Биоген решава да се обедини с корпорацията IDEC. След сливането на двете компании, новообразуваната „Biogen Idec“ става третата най-голяма биотехнологична фирма в света. Същата година отваря врати и първото здание на компанията, намиращо се на територията на Дания. Новото предприятие е създадено с цел производство.

През следващата година Биоген разширява своята дейност, пускайки на пазара нов медикамент, служещ за третиране на заболяването множествена склероза. Друга важна стъпка в развитието на фирмата е обособяването на интернационален център. За целта ръководството избира град Цуг, Швейцария.

През 2005-та година обаче дългогодишният успех на фирмата е помрачен от инцидент с един от произвежданите от Биоген продукти. Проблемът е в едно от антителата, ползвани от корпорацията, носещо името natalizumab. Оказва се, че третираните пациенти, използващи медикаментите от програмата, страдат от тежки странични ефекти след прием на някои от медикаментите. Става въпрос за така наречената прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия. (англ. - progressive multifocal leukoencephalopathy - PML).

Сградата на Биоген в Цуг

Гореспоменатите странични ефекти предизвикват рядко срещана, но доста опасна мозъчна инфекция, която може да доведе до трайни увреждания и дори до смърт. Компанията не се опитва да покрие случая, а признава грешката си и напълно изтегля гореспоменатия продукт от пазарната мрежа.

След инцидента Биоген преразглежда формулата на natalizumab и успяват да докажат, че страничните ефекти на медикамента се дължат на особености в организма на отделни пациенти, а не на несъвместимост между антигена и човешкото тяло по принцип. Затова през 2006-та година продуктът е върнат на пазара в САЩ и Европейския съюз, но се продава с предупреждението, че може да предизвика PML.

През 2006-та и 2007-ма година Биоген успява да закупи две по-малки фармацевтични компании, чиито патентовани продукти водят до създаването на нови медикаменти, подходящи за борба с множествената склероза, както и при терапия на пациенти, страдащи от хемофилия.

Следва ново десетилетие на прогрес за компанията, през което се създават множество нови медикаменти за борба с най-различни тежки заболявания. Продуктите получават сертификати за одобрение от САЩ, Швейцария и ЕС. Успехите на корпорацията в областта на биохимията осигуряват на учените от Биоген възможността да работят с най-добрите специалисти в областта на технологиите.

През 2015-та година компанията се връща към своето оригинално име. В периода 2003 - 2015-та година логото на фирмата представлява съчетание между „Biogen”и „IDEC”. По търговски съображения ръководният екип решава да използва за в бъдеще единствено по-познатото на масовата аудитория наименование „Биоген“.

Днес Компанията все още е една от водещите фармацевтични корпорации, работещи в сферата на биохимията. Нейните лекарства се продават в десетки държави и служат за третиране на десетки редки болести.

Можете да прочетете повече за създаването и развитието на Биоген до 2003-та година на този линк.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.biogen-international.com
Снимки: www.thepharmaletter.com
www.biogen-international.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организации