Начало История на медицината История на биотехнологичната компания Биоген, част 1

История на биотехнологичната компания Биоген, част 1

От 1978г. до 2003г.

История на биотехнологичната компания Биоген, част 1 - изображение

Биоген е една от водещите компании за разработване на терапевтични медикаменти за автоимунни, неврологични и редки заболявания. Целта на известната фирма е да използва най-модерните технологии в медицината и фармакологията, за да осигури на клиентите си метод за третиране на болести, за които се смята, че са изключително трудни за лечение.

Марката става популярна на пазара, тъй като още от самото си създаване през 1978-ма година съоснователите си поставят за цел да използват технологичните си познания за изготвяне на иновативни медикаменти. Биоген се отличава от останалите институции в областта и със своето основаване. Тя е първата компания, чиято главна цел е създаването на терапевтични продукти чрез биохимични технологии.

Идеята за подобна марка е осъществена от няколко учени в областта на биологията. Между основателите са английският молекулярен биолог сър Кенет Мъри, Уолтър Гилбърт (оригиналният председател на компанията), генетикът Филип Шарп, Хайнц Шалер от Университета в Хайделберг и Чарлз Вайсман от Университета в Цюрих.

Уолтър ГилбъртЕдва година след основополагането на Биоген, Вайсман успява да синтезира в лабораторни условия човешки левкоцити тип „interferon alpha“, а Кенет Мъри създава изкуствени антигени, които могат да противодействат на вируса, причиняващ болестта хепатит B. През 1980-та година идва и първото международно признание относно работата на компанията. Председателят Уолтър Гилбърт получава Нобелова награда за Химия.

През следващите две години дейността на Биоген се разраства и заседателите решават да инвестират в собствени учреждения и постройки. Така се появяват първите здания, собственост на компанията, както и настоящият главен офис в Кеймбридж, Масачузетс.

От 1982-ра до 1986-та година Биоген се съсредоточава върху производството на медикаменти, които да могат да излязат на широкия фармацевтичен пазар. Четиригодишната кампания дава успех, след като Американската здравна организация разрешава на компанията да търгува свободно с продукта „Interferon alfa-2b“, който намира приложение в борбата със заболяването левкемия. За по-малко от 2 години фирмата отчита стабилни печалби от директните си продажби.

След този първи успех Биоген продължава да следва своята цел - създаване на медикаменти за третиране на редки болести чрез най-актуалните технологии в сферата на биологията и фармакологията. Това води до няколко значими събития в историята на фирмата - създаването на реформирана ваксина срещу вируса на хепатит B и още една Нобелова награда за член на екипа на Биоген.

Филип ШарпТози път лауреат става Филип Шарп. През 1993-та година молекулярния биолог приема престижния приз за постижения в сферата на медицината. Британецът получава наградата, тъй като открива процеса „Разцепване на ДНК молекулата“. Същата година друг член на Биоген - Кенет Мъри - получава почетно рицарско звание от кралица Елизабет Втора. Причината за това е откриването на антигени за вируса на хепатит B.

Следващото десетилетие от историята на Биоген се характеризира с разрастването на компанията и разширяване на нейната дейност. Появяват се нови медикаменти с логото на фирмата, чието предназначение е за третиране на болести като склероза, ревматоиден артрит, някои видове рак и др.

Успехът на компанията води до нейното разрастване и желание за развитие отвъд капацитета на принадлежащата към фирмата база. Това се случва след сливането на Биоген с друга водеща американска компания - IDEC Pharmaceuticals. За съдбата на обединената корпорация можете да научите тук.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.biogen-international.com

Снимки: oipip.opole.pl / www.britannica.com / oh.sciencehistory.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииИсторияСпециалисти