Начало История на медицината История на сиамските близнаци – 3 000 години назад във времето

История на сиамските близнаци – 3 000 години назад във времето

От -2000г. до 1893г.

История на сиамските близнаци – 3 000 години назад във времето - изображение

Дори днес учените и лекарите не разбират добре етиологията на т. нар. сиамски близнаци. А как ли са се възприемали тези деца в миналото, когато знанията за развитието на зародиша в майчината утроба са били дори още по-бедни?

Сиамкси близнациСиамските близнаци, които споделят обща кожа и вътрешни органи, се срещат изключително рядко – около 1 на 200 000 раждания – и оцеляването им е изключително несигурно. Между 40 и 60% от сиамските близнаци са мъртвородени, а около 35% оцеляват само ден. Само между 5 и 25% от свързаните близнаци продължават своето развитие след раждането. Поради все още неясни причини, броят на оцелелите женски сиамски близнаци е по-голям, отколкото на мъжките. Въпреки това броят на мъжките, свързани по между си в утробата близнаци, е по-голям. Около 70% от всички оцелели сиамски близнаци са момичета.

Сиамските близнаци са идентични от генетична гледна точка и поради тази причина винаги еднополови. Те се развиват от една оплодена яйцеклетка и споделят един амниотичен сак и плацента.

Съществуват две теории за свързването на сиамските близнаци в майчината утроба. По-широко разпространената и поддържана хипотеза е, че оплодената яйцеклетка се разделя частично. Според другата теория, която до голяма степен вече е опровергана, оплодената яйцеклетка се разделя напълно, но стволовите клетки (които търсят подобни клетки) откриват сходни клетки в другия зародиш и това довежда до срастването на двата близнака.

Сведенията за живи сиамски близнаци в европейската средновековна история датират от преди около 1 000 години. Един от най-ранните описани случаи на сиамски близнаци са Мери и Елиза Чълкхъртс. Те са родени в Биденден, графство Кент, Англия, през 1100 г. и са свързани при бедрото. 

Заможните сестри доживяват до 34-годишна възраст. След смъртта си те оставят малко богатство на Английската църква и в чест на тяхната щедрост англичаните започват да пекат малки бисквити с образите на сестрите и да ги раздават на бедните.

Сиамски близнациНо първият добре описан и документиран случай датира от 1811 г., когато две момчета – Чанг и Енг – се раждат в Банкок, Тайланд, свързани един към друг при гръдната кост. П. Т. Барнъм ги нарича „сиамски близнаци“, тъй като по това време държавата се нарича Сиам. Докато пътуват по света с цирка на Барнъм, те се консултират с десетки лекари. Всички, включително Рудолф Вирков, заключват, че разделянето им ще бъде фатално и за двамата. Тази прогноза удовлетворява напълно Чнаг и Енг, тъй като богатството и славата им зависят от състоянието им. Те се женят за две сестри и създават общо 21 деца. Умират часове един след друг на 61-годишна възраст.  

Енг и Чанг споделят само малко количество чернодробна тъкан, перитонеум и хипогастралната артерия и вена. Смъртта вероятно настъпва не от уплаха, както смятат тогавашните лекари, а заради бавното постепенно обезкръвяване на живия близнак, тъй като кръвта, вливаща се в мъртвия, вече не се връща.

Хората започват да правят опити да представят художествено човешкото тяло преди 15 000 години. Още от този ранен период на изкуството, болните и хората с недъзи се изобразяват почти винаги здрави и жизнени. Имайки предвид страха и суеверията, които вероятно са съпътствали ражданията на сиамски близнаци – и тяхната рядкост – не е изненадващо, че такива индивиди никога не са изобразявани.

Фигура от ТлатилкоВъпреки това разкопките на Тлатилко, малко мексиканско селце, съществувало преди около 3 000 години, разкриват забележително точни глинени скулптури на лицеви и черепни аномалии, наподобяващи тези при сиамските близнаци. Много от тези артефакти представляват малки женски фигури с малки кръстове и гърди, къси фокомелични ръце и пищни бедра. Въпреки че повечето фигури имат нормални лица, някои са с по две и споделят едно централно разположено циклопско око и нормално разположени латерални очи. Други имат напълно разделени лица, а трети – две отделни глави с отделни вратове, но едно тяло.

Селището Тлатилко е част от културата Олмек, което означава че то не е единственото по рода си и има много други общи белези с различни селища от тази археологическа култура. Но малките фигури на раздвоени глави и статуи с двойни глави се откриват само в Тлатилко. Въпреки че изображенията на „чудовищни“ човешки същества се срещат често в традиционната иконография, лицата и главите от Тлатилко представляват интерес тъй като са оформени правилно от биологична и пропорционална гледна точка – те не са измислени митични хибриди като кентаврите например. Сведенията за необясними групирани случаи на сиамски близнаци по света правят биологичната точност на фигурите от Тлатилко особено интригуваща.

В наши дни по света продължават да се раждат сиамски близнаци, въпреки че поради някаква неизвестна засега причина най-голям процент от случаите са засвидетелствани в Югоизточна Азия и Африка. Много лекари и изследвания се посвещават на медицинския феномен и дори се правят опити за разделянето на по-леките случаи, за да могат близнаците да водят нормален начин на живот. За съжаление невинаги усилията им се увенчават с успех.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071535/

2. http://www.umm.edu/programs/conjoined-twins/facts-about-the-twins

3. https://en.wikipedia.org/wiki/Conjoined_twins 

снимки: khanacademy.org; ncbi.nlm.nih.gov; newyorkpost.com; wikipedia.org

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниИстория