Начало История на медицината Разделянето на сиамски близнаци: от древността до наши дни

Разделянето на сиамски близнаци: от древността до наши дни

От 300г. до 2003г.

Разделянето на сиамски близнаци: от древността до наши дни - изображение

Дори днес операциите за разделяне на сиамски близнаци са едни от най-сложните и опасни и те се изпълняват от големи медицински екипи. Само няколко болници в света разполагат с необходимото оборудване и умения, за да ги извършват.

Сиамските близнаци се образуват няколко дни след зачеването – в повечето случаи поради незавършено разделяне на оплодената яйцеклетка. Голяма част от тях се раждат мъртвородени или оцеляват само по няколко дни след раждането.

Перуански глинени съдовеВ миналото разделянето на сиамски близнаци се е извършвало много рядко, само при по-леки случаи на свързване, и съществуват сведения за близнаци, които израстват и прекарват целия си живот свързани.
При изследването на културата Моче в древно Перу са открити изображения на сиамски близнаци върху керамични съдове и статуи, датиращи от 300 г. В древен Рим са засвидетелствани сиамски близнаци, родени през IV и VII век, а в Армения – близнаци, свързани в коремната област, живели през X век.

Около 415 г. Св. Августин от Хипон споменава в своята книга "Божият град" мъж с двоен торс и единична долна част на тялото. Той имал две глави, два торса, 4 ръце, но два крака.

Най-ранният документиран случай датира от 942 г., когато сиамски братя от Армения са доведени в Константинопол, за да бъдат прегледани от византийски лекари.

Сиамски близнаци - средновековно изображениеВ Арабия братята Хашим ибн Манаф и Абд Шамс са свързани по изключително сложен начин – кракът на Хашим е сраснал към главата на брат му. Според легендата техният баща Абд Манаф ибн Кусай разделил братята с меч, а пролятата им кръв предвещавала войни и размирици между наследниците им.

Мюсюлманският енциклопедист Абу ал-Райхан ал-Бируни (известен просто като ал-Бируни) споменава за случая в книгата си Kitab-al-Saidana.

Английските сестри Мери и Елиза Чълкхърст са свързани при гърба и живеят около 35 години (през XII век) в Англия. Други сиамски близнаци, които не остават незабелязани, са "шотландските братя", които имат две глави и едно тяло (около 1460-1488 г.). През XVIII век в Унгария живеят две сестри, свързани в долната част на гърба, които се прославят като певици, но по-късно са изпратени в метох.

Разбира се, не може да не споменем сиамските близнаци Чанг и Енг, на които дължим термина "сиамски близнаци". Те са родени в началото на XIX век в Сиам (днешен Тайланд) и развиват кариера в цирковото изкуство. Повечето сиамски близнаци през този период се препитават имено по този начин – по циркове и панаири, различни изложения и представления, на които се показват чудати човешки екземпляри – редом с брадатата жена и гимнастичката, която може да се побере в кутия с размери 50 х 50 см.

Най-ранните известни опити за разделяне на сиамски близнаци датират от XVII век, като се смята, че първата успешна операция е извършена през 1689 г. – момичета, свързани със сухожилие в гръдната област. Лекарят, извършил интервенцията, е Йоханес Фацио.

Сиамски близначки

Операциите за разделяне на сиамски близнаци варират от много лесни до изключително трудни и тежки, в зависимост от това колко тъкани и органи си споделят. Повечето случаи са изключително тежки и животозастрашаващи. При много от операциите умира единият или дори двата близнака, особено ако са свързани при главата или споделят жизненоважни органи. Тук на дневен ред идва и етичната страна на подобни хирургични интервенции.

През 1955 г. неврохирургът Харолд Ворис и екипът му в болницата Мърси в Чикаго извършват първата успешна операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата. След хирургичната операция оцеляват и двете момичета. По-голямото расте нормално, но по-малкото завинаги изостава в развитието си.

През 1957 г. Бертрам Кац и хирургичният му екип пренаписват медицинската история, извършвайки първата в света операция за разделяне на сиамски близнаци, споделящи общи жизненоважни органи. Момченцата са само на годинка и споделят един черен дроб. За щастие имат две сърца. Интервенцията е извършена в Янгстън, Охайо.

Сиамски близнациОсобено внимание заслужава операцията за разделяне на Ганга и Джамуна Шреща, извършена през 2001 г., която продължава 197 часа (повече от 8 дни). Момичетата са свързани в областта на главата и са родом от Сингапур. За съжаление, операцията не може да се определи като напълно успешна, тъй като след нея Ганга остава с мозъчно увреждане, а Джамуна не може да ходи. Седем години по-късно Ганга умира в болница в Катманду поради тежка гръдна инфекция. Тя е само на 8 годинки.

Интерес представлява случаят на Роуз и Грейс Атард – сиамски близнаци от Малта, разделени във Великобритания след съдебно разпореждане, независимо от религиозните възражения на родителите. Тя се извършва през 2000 г. в Манчестър. Операцията е противоречива от етична гледна точка, тъй като лекарите са наясно, че по-слабата Роуз ще умре, защото сърцето и белите й дробове са свързани с тези на Грейс. Но в противен случай щели да починат и двете. След интервенцията Грейс оцелява и се радва на едно нормално детство.

През 2003 г. в Сингапур разделят 29-годишните иранки Ладан и Лалей Бижани, свързани при главата, но разполагащи с отделни мозъци. Благодарение на съвременните технологии и графичното моделиране, медицинският екип има възможност да планира стъпка по стъпка цялата операция. За съжаление, по време на интервенцията е засегната вена, която скенерът не е засякъл. Разделянето е завършено, но и двете жени умират на операционната маса.

Както казва професор Аластер Милар от детската болница Red Cross Memorial в Кейптаун, ЮАР, който е отговорен за десетки успешни операции в последните години, "В крайна сметка, няма значение колко добре сте се подготвили, винаги могат да се появят изненади, след началото на операцията, неочаквани усложнения. Колкото по-спешна е операцията, толкова по-тежки са усложненията."

Надяваме се, че за в бъдеще технологиите и медицината ще се развият достатъчно, за да направят разделянето на сиамски близнаци по-лесно, безопасно и успешно. Другата възможност е чрез генното инженерство лекарите да открият начин да предотвратяват свързването на близнаците още в утробата на майката. Кой знае, бъдещето е пред нас.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: 1. https://en.wikipedia.org/wiki/Conjoined_twins

2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7762588.stm 

снимки: nydailynews.com; wikipedia.com; old-photos.blogspot.bg;standard.co

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниИстория