Начало История на медицината Кариера на Герхард Домак до 1947 година: Нобеловата награда

Кариера на Герхард Домак до 1947 година: Нобеловата награда

От 1939г.

Кариера на Герхард Домак до 1947 година: Нобеловата награда  - изображение

Откритието на антибактериалните свойства на медикамента „Prontosil”, синтезиран от германския патолог и бактериолог Герхард Домак, справедливо му осигурява Нобелова награда за физиолигия или медицина през 1939 година.

За съжаление, Нобеловият комитет разгневява германската политическа върхушка, присъдила престижната награда (за мир) през 1935 година на Карл фон Осиецки, който е отявлен немски пацифист. И така, под властта на Хитлер и нацистката партия, ученият получава забрана да получи наградата си. Въпреки това Домак посещава церемонията и взема своя приз. След това е арестуван от Гестапо и е принуден да изпрати писмо, в което да отхвърли наградата. Домак все пак получава почетен медал през 1947 г., но финансовото отражение на Нобеловия приз отдавна е преразпределен.

Благадарение на ерата на сулфонамидните лекарства, разработени в Германия, са спасени животите на много пациенти страдащи от различни (смъртоносни дотогава) бактериални инфекции. Появата на пеницилина през Втората световна война, последвана от разработването на множество други антибиотици (които са по-ефективни срещу бактерии), от друга страна, успява да измести фокуса от Пронтозила и другите сулфонамиди. Въпреки това, бактериите биха могли да развият антибиотична резистентност, а в последната част от кариерата си Домак насочва вниманието си към откритието на противотуберкулозни лекарства, които да заменят все по-неефективния стрептомицин. Герхард Домак и неговият изследователски екип се провалят в това си начинание. Въпреки това, трудът им допринася за откриването на медикамента изониазид - едно от най-силните и най-надеждни противотуберкулозни лекарства.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/historical-profile/gerhard-domagk

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История