Начало История на медицината Кариера на Герхард Домак до 1927 година: новото лекарство

Кариера на Герхард Домак до 1927 година: новото лекарство

От 1927г.

Кариера на Герхард Домак до 1927 година: новото лекарство - изображение

По мнение на Герхард Домак лекарствата трябва да си взаимодействат пряко с имунната система, за да я подсилят, или за да се отслаби вредното въздействие на инфекциозния агент, а по този начин имунитетът на пациента се справя лесно със заплахата. Така той се заема с тестването на действието на разнообразни лекарства върху лабораторни животни. Ученият вижда възможност за положително влияние при едно-единствено съединение, въпреки че не успява да го тества върху бактерии, култивирани в лабораторни условия. Сред със стотиците други химикали, получени от Домак и неговите колеги – химиците Фриц Мейтцш и Клерер, няколко са синтезирани от синтетични багрила. Те имат характерна химична връзка, която може да се открие и при други азобагрила, но само при едно от тях - един от водородните атоми, свързан с азот, е заместен със сулфонамидна група.

През 1931 г. двамата химици представят съединение (KL 695), което макар че е неактивно в ин-витро среда, успява да унищожи стрептококова инфекция при заразени лабораторни мишки, без да им наврежда. Химиците правят някои замествания в структурата на тази молекула. Няколко месеца (и 35 съединения) по-късно се появява KL 730, който демонстрира невероятен антибактериален ефект върху болните лабораторни мишки. Веществото е кръстено Prontosil Rubrum и е патентовано с името „Prontosil”.

Домак прекарва следващите три години в изследване на антибактериалните свойства на новото лекарство. Едва след това той публикува първия си доклад, описващ откритието му през 1935 г. През следващите три години „Prontosil” успешно е използван при лечение на различни инфекциозни заболявания. Сред първите пациенти, изпробвали новия медикамент, е шестгодишната дъщеря на Домак - Хилдегард, която заболява от тежка стрептококовата инфекция, получена при убождане на нестилизирана игла. Детето се възстановява, но претърпяла необратимо червеникаво обезцветяване на кожата, което се дължи на лекарството.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

chemheritage.org/historical-profile/gerhard-domagk


Снимка: schwarzwaelder-bote.de

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимки