Начало История на медицината Кариера на д-р Бъркит през 60-те и 70-те години на ХХ век

Кариера на д-р Бъркит през 60-те и 70-те години на ХХ век

От 1966г.

Кариера на д-р Бъркит през 60-те и 70-те години на ХХ век - изображение

В края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век работата на ирландския лекар д-р Денис Бъркит има важна роля при разработването на концепция за заболяванията в Западния свят (страните от Западна и Централна Европа, както и държавите в Северна Америка и Океания).

През 1966 г. медикът се завръща в Англия и работи със специалистите от Медицинския изследователски съвет. Там ирландският лекар се среща с военният хирург капитан Т. Л. Клейв. Той описва на доктор Бъркит каква е неговата хипотеза за влиянието на рафинираните въглехидрати върху здравето на хората. Според д-р Клейв прекомерната консумация на тези вещества причинява множество хронични заболявания, разпространени в страните от Запада.

Доктор Бъркит му казва, че африканците страдат от друг тип болестни състояния. От практиката си в африканските болници лекарят вижда, че пациентите му не страдат от състояния като апендицит и рак на дебелото черво. Бъркит с интерес обмисля твърдението на колегата си. Решава да действа по същия метод, когато изследва за пръв път непознат дотогава тумор, често разпространен сред децата. Той отново изпраща въпросници и анкети, за да направи проучване. Лекарят събира информация от много държави. Установява, че колоректалният рак в Съединените щати е четири пъти по-разпространен в сравнение със страните в Япония, Южна Индия и Уганда.

Бъркит търси какво е географското разпространение на болестите сред определени групи от хора. След това анализира различни фактори, които влияят в зоните с висока или ниска честота на тези състояния. Наблюденията и събраните данни карат д-р Бъркит да предположи, че хранителната диетата с ниско съдържание на фибри може да влияе върху развитието на много характерни за западните страни заболявания. Той установява, че липсата на тези вещества в храните способства за появата на диабет, рак на дебелото черво, варикозни вени, херния, жлъчни камъни и сърдечни заболявания.

Бъркит е написал книгата "Не забравяйте за фибрите в диетата си", която описва превантивната роля на фибрите срещу болестите на червата. Лекарят предполага, че мазните храни, високите дози сол, диабетът и затлъстяването са рискови фактори за появата сърдечно-съдови заболявания. Той е на мнение, че да упражненията и ястията, богати на житни фибри, предпазват хората от хронични болести.

Денис Бъркит получава много отличия, почетни степени и стипендии за изследванията си. Лекарят описва своите достижения като "градивни елементи", поставени върху основа, върху която трябва да се надгражда от другите учени.

Несъмнено Денис Бъркит е един от великите лекари на 20-ти век. Той има способността и находчивостта да превръща простите наблюдения в големи научни открития. Медикът открива, описва и лекува смъртоносен тумор, характерен за страните в Африка. Доктор Бъркит играе основна роля за разработването на концепцията за значението на хранителните фибри и влиянието им върху здравето. Той се посвещава на превантивната медицина, като отбеляза, че е по-лесно да се предотврати появата на болестта, отколкото да се лекува.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: "History of medicine days", Faculty of medicine -"University of Calgary"

Снимки:

1. http://www.laskerfoundation.org/awards/show/combination-chemotherapy-for-lymphoma-and-acute-leukemia/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияХранене при...ПатологияЛюбопитноНовиниЛеченияКлинични пътекиАлт. медицинаБотаникаЗдравни съветиСпортСъставки