Начало История на медицината Карлос Кансеко Гонзалез и световната борба срещу детския паралич

Карлос Кансеко Гонзалез и световната борба срещу детския паралич

От 1921г. до 2009г.

Карлос Кансеко Гонзалез и световната борба срещу детския паралич - изображение

Карлос Кансеко Гонзалез е мексикански медик, който става известен със своята кампания срещу полиомиелитът. Той е роден през 1921-ва година в Мексико Сити. Завършва средно образование в родния си град, а по-късно следва медицина в Мексиканския национален университет. След дипломирането си решава да специализира в чужбина и скоро завършва две специализации в САЩ - алергология в Чикаго и имунология в Университета в Питсбърг.

Карлос Кансеко игнорира възможността да остане в по-богатата страна и през 1949-та година се прибира в Мексико. Той се установява в град Монтерей, столица на щата Нуево Леон. Медикът създава първата катедра по алергология в местната академия, която е на високо ниво не само за страната, но и спрямо световните стандарти.

Карлос КансекоДо 1952-ра година Карлос Кансеко се съсредоточава върху кариерата си в Мексико. След като се утвърждава като добър академик и новатор в областта си, той става първо декан в Университета Нуево Леон, а след това се записва в световната медицинска организация Ротари Клуб Интернешънъл. Тази общност има за цел да обедини усилията на медиците от всички страни в борбата с някои опасни болести.

Карлос Кансеко Гонзалез става официален председател на Ротари клуба в Монтерей и стартира първите си дейности, свързани с организацията. Благодарение на него местните членове успяват да съберат средства, с които да модернизират детската поликлиника в града. Предполага се, че именно тогава медикът се насочва към борбата с полиомиелита.

През 70-те години на 20-ти век мексиканският академик успява да създаде няколко школи за усъвършенстване на медици и медицински персонал в областта на имунологията. Курсовете траят три години и се провеждат в Университета Нуево Леон. През 1986-та курсовете получават признание от няколко реномирани медицински учебни заведения и техният основател успява да уреди за своите ученици следкурсови специализации в Университета Южна Калифорния, клиника Майо и Националния здравен център в Мексико Сити. Само година по-късно начинанието на Гонзалез придобива статут на институт, който постепенно се превръща в най-елитния в страната.

През 1984-та година Карлос Кансеко Гонзалез става председател на Ротари Клуб Интернешънъл. По време на мандата си той решава до създаде най-мащабната кампания, стартирана от организацията - да изличи заболяването детски паралич от лицето на земята. Смелото начинание се извършва с подкрепата на ООН и разполага с бюджет от 120 милиона долара. За да може тази сума да се оползотвори максимално добре, мексиканецът работи заедно с д-р Албърт Сабин - създателят на оралната ваксина срещу полиомиелит.

Кампанията се смята за едно от най-успешните начинания в световен мащаб, тъй като в наши дни тя засяга много малък процент от населението. Тя е почти унищожена в Западното полукълбо, както и на територията на Европа.

Карлос кансеко приема ордена „Белисаро Доминик“,

За постиженията си в областта на медицината Карлос Кансеко Гонзалез получава множество медали и награди. Той е носител на ордена „Белисаро Доминик“, който се счита за една от най-престижните награди в Мексико. Друга негова титла е „Герой на народното здраве на Америка“, дадена му от Панамериканската асоциация на медиците. Освен това е носител на множество отличия от медицински университети от цял свят, между които и Националния университет в Сеул, Южна Корея.

Карлос Кансеко Гонзалез умира през 2009-та година в град Монтерей, където е погребан с почести.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.rghfhome.org

Снимки: fermintellez.blogspot.com / www.rghfhome.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноИсторияРецептиНовиниМикробиологияЛеченияСнимкиВидеоСоциални грижи