Начало История на медицината Поява на респиратора "изкуствен дроб" през 1931 година

Поява на респиратора "изкуствен дроб" през 1931 година

От 1931г.

Поява на респиратора "изкуствен дроб" през 1931 година - изображение

Медицинското общество е познавало респиратора на Емерсън най-вече под нарицателното "изкуствен дроб". Този апарат е подпомагал дихателната функция на белите дробове, когато по една или друга причина осъществяването на функциите на дихателните мускули било възпрепятствано. Джон Емърсън, който е работил като инженер на медицинско оборудване, познавал в детайли работата на д-р Филип Пиене от 1928 година, посветена на направата на "метални" бели дробове. Инженерът е осмислил и оценил нуждата от внасянето на определени подобрения на апарата. Емерсън е изградил и тествал успешно първия си модел на изкуствен дроб през 1931 година. Неговото произведение е било значително по-тихо, по-леко и по-евтино от устройството на д-р Пиене.

През 40-те години на 20 век медиците станали свидетели на притеснителната тенденция към нарастване на заболеваемостта от полиомиелит, като постепенно опасната болест започнала да достига до епидемиологични размери. Обстоятелствата наложили на някои болнични отделения бързо да се снабдят с "изкуствените дробове" на Емерсън.

Полиомиелитът е вирусна инфекция, която може да доведе до парализа на мускулите в различна степен (често бива засегната и дихателната мускулатура). От 1930 до 1950 година "металните дробове" са спасили хиляди души, предимно деца от сигурна смърт.

Респираторът на Емерсън функционирал, имитирайки успешно движението на гръдните мускули и диафрагмата, "проправяйки" въздушния ход към белите дробове. Пациентът трябвало да лежи неподвижно на леглото, вградено в апарата. Тялото му се разполагало във вътрешността на респиратора, а главата му оставала извън него. Движението на диафрагмата в единия край на апарата осигурявало последователното повишаване и намаляване на налягането във вътрешността на уреда, настройвайки го спрямо атмосферното налягане извън него. С увеличаването на налягането във вътрешността на респиратора, поетият от пациента въздух преминавал от белите дробове към устата, а когато налягането в апарата се понижавало, въздухът навлизал към белите дробове на пациента.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/918/iron-lung

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияСнимкиФизиологияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиЗаведенияЛеченияСпортЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаКлинични пътекиХранене при...ПатологияИзследванияПроизводителиОрганизацииНормативни актовеГеография