Начало История на медицината Карта на Средновековен Лондон показва най-смъртоносните точки в града

Карта на Средновековен Лондон показва най-смъртоносните точки в града

От 1300г. до 1340г.

Карта на Средновековен Лондон показва най-смъртоносните точки в града - изображение

Всички знаем, че периодът между падането на Римската империя и началото на Ренесанса е една от най-кървавите епохи в човешката история. Така наречените Тъмни векове се славят с множеството битки, набези и грабежи, извършвани от командвани армии или варварски орди. Тъй като тогава ксенофобията е със статус на национална ценност, много хора влизат в битка със своите съседи, само защото те говорят на друг език или изповядват различна религия.

За да установят колко по-агресивни от нас са били хората през Средновековието, екип от учени от Кеймбриджкия университет, начело с професор Мануел Айснър, решават да създадат карта на Лондон от 14-ти век, на която да нанесат всички убийства от периода 1300 - 1340 година. Всички академици, участващи в проекта, са членове на факултета по криминалистика. Те използват информация, взета от архивите на университета, където се съхраняват шерифските бележки относно разследваните убийства.

Изчистен вариант на картата

След като картата е готова, учените забелязват, че повечето престъпления с фатален край са извършени спонтанно. Според Айснър повечето убийства са в следствие на защита, излязла извън контрол свада или при „изтърване на нервите“. Един от най-графичните случаи, доказващи тезата на криминалиста, е разпрата между анонимен младеж и гражданин на име Уилям Роу.

Докато Роу уринира в градския нужник, той без да иска опръсква обувката на непознат млад мъж, който се ядосва и налита с юмруци върху съседа си по писоар. По време на свадата на помощ на младежа се притичва някой си Филип от Ашендън. Уилям Роу се чувства изключително застрашен и докопва нечия бойна брадва, след което я забива в черепа на Филип от Ашендън.

Детайно изображение на картата

Други случаи на непредумишлени убийства, описани на картата, са:

жена, пребита до смърт в дома си от нахлули крадци;

некадърен слуга, убит от господаря си в изблик на гняв;

момче, което е хванато да краде и умъртвено от силен удар в главата и т.н.

Статистиката показва, че 62% от извършените фатални престъпления се случват на оживени места. Най-смъртоносните места в средновековния град се оказват един от булевардите и улицата, опасваща главния пазар. Всички тези убийства имат повече от един свидетел, тъй като се случват пред очите на тълпата.

Отгоре - убийствата на открито, отдоли - на закрито

Друг повтарящ се мотив в насилственото отнемане на живот в Лондон от 14-ти век е избора на оръжие. Над 60% от престъпленията, завършили с фатален край, са извършени с нож. Следващото най-предпочитано от нарушителите на закона оръжие е тоягата (19%), следвано от меча (12%).

Отгоре надолу: убийства с нож, тояга и меч

Най-много смъртни случаи се наблюдават във времето, когато жителите на града не са на работа. През Средновековието единственият почивен ден в седмицата е Неделя, тъй като дори самият Бог почива на този ден. Именно затова около 1/3 от престъпленията, завършили с фатален край са извършени именно тогава.

Професор Мануел Айснър сравнява честотата на убийства на глава от населението със статистиките от съвременните английски градове. Той коментира, че неговите прадеди са с около 15 до 20 процента по-склонни да отнемат живот спрямо сегашните лондончани. Академикът шеговито подмята, че ако хората през Средновековието са имали достъп до огнестрелно оръжие, навярно английската нация е щяла да се изтрепе сама.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.allthatsinteresting.com

Снимки: www.dailymail.co.uk

www.allthatsinteresting.com

www.vrc.crim.cam.ac.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСнимкиЛайфстайлИсторияНовиниЛюбопитно