Начало История на медицината Доктор Рей Пиърс и неговите лекарства за милиони

Доктор Рей Пиърс и неговите лекарства за милиони

От 1862г.

Доктор Рей Пиърс и неговите лекарства за милиони  - изображение

Всъщност, американецът Рей Пиърс трудно може да се нарече доктор – нито по призвание, нито по образование (ако, разбира се, не броим дипломата му, придобита от медицински колеж със съмнителна репутация в Синсинати, Охайо).

Естествено, тази "малка" подробност не му попречила в периода от 1862г.-1866г. да се изявява в ролята на медицинско лице и да практикува с размах в малко американско градче в Пенсилвания. За тези четири години обаче младият мъж очевидно осъзнал, че с въпросната практика трудно може да натрупа състояние и, че трябва спешно да измисли нов, по-печеливш, "бизнес".

В този ред на мисли, фармацевтичната индустрия му се сторила като доста привлекателно поле за забогатяване (особено предвид факта, че през 19-ти век в САЩ се наблюдавал изключителен бум в предлагането, а и в купуването на лекарствата, изписвани без рецепта).

В действие

Така, през 1867г. мъжът се преместил в Бъфало, където побързал да отвори семейна фабрика за производството на голям брой медикаменти. Както можете да се досетите, Пиърс предлагал лекове за третиране на всякакви болести. Все пак таргетът му бил насочен предимно към дамите и техните типично женски (и многобройни) проблеми. Лекарствата на "фалшивия" медик, както много други по това време, съдържали най-вече билки (от хвойна до камфор), "прилично" количество опиум, алкохол и вода.

Пиърс бил дяволски добър в рекламирането на продуктите си и именно далновидността и професионалните му маркетинг умения направили фармацевтичната му "империя" - "World's Dispensary Medical Association", толкова успешна.

Хапчетата му често били кръщавани с високопарни имена, а описанията на заболяванията, които можели да се третират с тях, били подробни и звучали автентично. Всъщност, бизнесменът, който можел да се похвали и с респектиращ външен вид, използвал всички възможни канали за реклама – плакати, брошури, публикации в пресата и т.н.

Рей осъзнал и още нещо много важно: че няма по-силна атестация за качеството на което и да е лекарство от тази, която могат да дадат сами излекуваните пациенти. Ето защо той публикувал цяла книга със свидетелски разкази (дали са били изфабрикувани, можем само да гадаем) – "The People's Common Sense Medical Adviser", която допълнително увеличила славата на бранда.

През 1878г. Рей Пиърс отворил и хотел, където да настанява стотиците желаещи да изпробват ефективността на лекарствата му. И макар че през 1881-ва сградата изгоряла в резултат на пожар, тя била реновирана и превърната едновременно в хоспис за инвалиди и в хирургически институт. Разбира се, това не е всичко: Пиърс си бил горд собственик и на фабрика в Лондон. След смъртта му, фамилната компания била управлявана от сина му Валантайн Мот Пиърс до 40-те години на 20-ти век.

Любопитното е, че Пиърс-старши бил сенатор на щата Ню Йорк в периода 1878г.-1879г. и републикански конгресмен – от 1879г.- 1880г. От всичко казано до тук, става ясно, че той със сигурност е бил човек, който може да убеждава и да печели. Макар и не по много морален начин.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://thequackdoctor.com/index.php/dr-pierces-pleasant-pellets/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияНовиниРецептиЗдравни съветиНормативни актовеПроизводителиБотаника