Начало История на медицината Ключови моменти от основаването и развитието на фармацевтичната компания "Глаксо" ("Glaxo")

Ключови моменти от основаването и развитието на фармацевтичната компания "Глаксо" ("Glaxo")

От 1873г.

Ключови моменти от основаването и развитието на фармацевтичната компания "Глаксо" ("Glaxo")  - изображение

Основният виновник за създаването на британския бранд "Глаксо" (Glaxo), бил предприемчивият бизнесмен Джоузеф Нейтън. Още от малък, макар и доста болнаво дете, лондончанинът се проявил като амбициозен и наистина работлив. До навършване на 18-годишната си възраст, младежът се трудил в шивашкия магазин на баща си, а след това заминал за Австралия, където се надявал да натрупа състояние и да обезпечи бъдещето си. В Мелбърн Нейтън за кратко се изявявал в магазин за миньорски пособия и стоки, който обаче твърде бързо обявил банкрут. В резултат на този неуспех, Джоузеф решил отново да смени местожителството и отпътувал за Нова Зеландия. Там стартирал общ бизнес със своя шурей, но двамата не се разбрали по много въпроси и безславно приключили търговските си взаимоотношения.

В крайна сметка, Нейтън се принудил да действа сам и през 1873-та, в Уелингтън, той основал собствена компания, която била кръстена "Joseph Nathan & Company". Тя била специализирана в продажбата на разнообразна местна продукция, както и на различни медикаменти без рецепта. Именно тази фирма се смята за предшественик на по-късно формираната "Глаксо" ("Glaxo").

Когато се уверил, че бизнесът в Нова Зеландия се развива добре, британецът решил да се "развихри" и на родна почва и да внася продуктите на организацията в Англия. Съвсем очаквано, имайки предвид тези намерения, през 80-те години на 19-ти век врати отворил и лондонският клон на "Joseph Nathan & Company".

В началото на 20-ти век от фирма за внос и износ организацията се превърнала в интернационален конгломерат, а един основен ход допринесъл много за това разрастване. Във въпросния период Нейтън успял да си осигури правата върху нов производствен процес за получаване на мляко на прах.

Веднага след това в новозеландския град Бъниторп (Bunnythorpe) заработил първият завод на компанията за производството на адаптирани бебешки млека и храни. Изборът на търговска марка, под която да се предлагат те, съвсем не бил лесен обаче, тъй като вече имало много такива на пазара. Първоначално, въпросната линия, предназначена за задоволяване на хранителните нужди на мъниците, била наречена "Lacto" (производно от лактоза), но после, след лека "заигравка" с буквите от наименованието, тя била прекръстена на "Глаксо" ("Glaxo").   

Успехът на млечните продукти на "Joseph Nathan & Company" бил краткотраен и продажбите останали незначителни до 1908-ма, когато компанията публикувала специалния си наръчник за родители - "The Glaxo Baby Book". Той, неочаквано или не, се оказал отличен начин за реклама на въпросната бебешка линия и най-накрая предизвикал мечтания интерес към нея.

През 1919-та, седем години след смъртта на Джоузеф Нейтън (наследен в управлението на бизнеса от своите синове), "Глаксо" се сдобил и със собствен отдел, в чиято малка лаборатория бил назначен само един химик. На този етап от развитието на бранда, братята Нейтън осъзнали, че млечните храни няма как да поддържат високо бизнес ниво дълго време и, че трябва да се вложат определени ресурси в разработката на други продукти, с по-голям пазарен потенциал.

Така, през 1924-та в "Glaxo" стартирал синтезът на витамин Д, с което, на практика, организацията направила своя дебют във фармацевтичната индустрия. През 1935-та отделът се разраснал и "Глаксо" се трансформирала в отделна фирма с ново наименование - "Glaxo Laboratories". През 1947г. същата се сляла със своя фактически предшественик - "Joseph Nathan & Company", превръщайки се в компанията-майка на новосъздадения конгломерат.

През 1963-та "Glaxo" пуснала на фармацевтичния пазар своя много успешен медикамент "Бетноват" ("Betnovate") – първия от серията кортикостероидни препарати, предназначени за третиране на различни кожни заболявания. Шест години по-късно пък била реализирана появата и на лекарственото средство "Вентолин" ("Ventolin") срещу астма.

През 1995-та "Глаксо" се обединил с британската компания "Уелкъм" ("Wellcome"), създадена още през 80-те години на 19-ти век, за да се превърне в още по-успешния бранд - "Глаксо Уелкъм" ("GlaxoWellcome").

През 2000-та "Глаксо Уелкъм" щял да осъществи още един търговски съюз - този с небезизвестната организация "СмитКлайн Бийчам", за да се стигне до формирането на "ГлаксоСмитКлайн" – една от най-големите днес фармацевтични компании в света.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nndb.com/people/764/000165269/

http://www.gsk.com/en-gb/about-us/our-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноХранене при...Здравни съветиПсихологияСнимкиСъставкиЗаболявания (МКБ)ФизиологияСпортИзследванияЛайфстайлЛеченияБотаника