Начало История на медицината Ключови събития, довели до появата на фармацевтичната компания АстраЗенека

Ключови събития, довели до появата на фармацевтичната компания АстраЗенека

От 1800г.

Ключови събития, довели до появата на фармацевтичната компания АстраЗенека  - изображение

Името "АстраЗенека" често е създавало погрешната представа сред немалко хора, че фармацевтичната компания има английски произход. Е, това не било съвсем погрешно, тъй като фармацевтичният гигант, формиран през далечната 1999 година действително е имал дъщерни дружества в над 100 страни, а лекарствата на компанията се произвеждали в над 16 области от света.

За 17-те си години историческо развитие в АстраЗенека са работили над 52 000 души (над 6700 в Обединеното кралство), които генерирали печалби за милиарди лири. Компанията инвестирала сериозно количество от капиталите си в провеждането на научни изследвания и развойна дейност както във Великобритания, така и в други европейски страни.

Въпреки огромните си успехи, историческото развитие на "АстраЗенека" може да се сравни със своеобразен лабиринт, в който се прокрадва немалък списък от компании, чиито сливания през годините (по-точно от края на 19 век), са "виновни" за съвременния вид на компанията.

И така, най-ранните "корени" на "AstraZeneca" могат да бъдат проследени до няколко фармацевтични фирми, основани в края на 1800 година. Първата от тях е "Nobel Industries", основана през 1870 г. от шведския химик и индустриалец Алфред Нобел, стартирал производството на новооткрития експлозив, който нарекли динамит. Компанията по-късно се специализирала в производството на взривни вещества, прекурсори на бездимния барут.

Компанията "Brunner Mond", занимаваща се химическа промишленост в Чешър, през 1873 г. се превърнала в акционерно дружество през 1881 г., ръководено от Джон Брунър и Лудвиг Монд.

"United Alkali" е създадена през 1890 г., когато 48-химични компании от Тайн, Шотландия, Ирландия и Ланкашър се обединили. В същото време, през 1913 г. фармацевтичната компания "Astra AB" била основана в Сьодертале, Швеция, като международна фармацевтична компания, ангажирана в областта на научните изследвания, развитието, производството и търговията с фармацевтични продукти. През 1926 година "Imperial Chemical Industries" (ICI) била образувана от сливането на "British Dyestuffs Corporation", "United Alkali", "Brunner Mond" и "Nobel Industries".

Планът за създаването на новата компания бил съгласуван и осъществен на борда на кораба "Cunard vessel Aquitania Cunard" (можете да видите картината, пресъздаваща как е изглеждал плавателният съд), който плавал от Ню Йорк до Саутхемптън. Хората, финализирали сливането на компанията били Сър Хари Макгоуън, който бил главен изпълнителен директор на "Nobel Industries" и сър Алфред Монд, а по-късно сделката подкрепил и лорд Малчет, който бил председател на "Brunner, Mond & Company", който станал първият председател "ICI".

През 1993 "ICI" се заела активно със своята химическа и фармацевтична дейност, планирайки разделянето на едно от дружествата си, което по-късно било наречено с името "Зенека". Самото разделяне на именитата английска компания станало факт през 1999 година, а развитието и успехите й продължават до днес.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.bbc.com/news/business-27391124

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История