Начало История на медицината Обособяване на фармацевтичната компания "Zeneca" от "Imperial Chemical Industries"

Обособяване на фармацевтичната компания "Zeneca" от "Imperial Chemical Industries"

От 1980г.

Обособяване на фармацевтичната компания "Zeneca" от "Imperial Chemical Industries"  - изображение

Компанията "Zeneca Group PLC" се е появила в резултат на разделянето на компанията "Imperial Chemical Industries" (ICI). Създадена през 1926 година, "ICI" била една от най-старите и известни химически корпорации в Обединеното кралство. До края на 80-те години на 20 век, фармацевтичната дивизия се превърнала в една от най-печелившите английски компании. Благодарение на разнообразието в продуктовите й линии и бизнес начинанията й в различни географски области, компанията можела да си позволи свободата да се заеме с производство, съсредоточено в химическата и фармацевтичната промишленост, както и с произвеждането на агрохимикали.

Перспективите, предлагани от напълно развития английски пазар на химикали, били доста добри, но конкуренцията също не била за подценяване. Тези фактори пък способствали за по-ниския растеж и свръхпроизводството в много страни. Именно последните два фактора убедили ръководителите на "ICI", че моментът да се извърши цялостно преструктуриране и преориентиране на дружеството, е настъпил. Ръководството стигнало до това заключение в момент, когато компанията "Hanson PLC" придобила малка част от складовите помещения на "ICI". По този начин се подхранвали спекулациите, че изпълнителните директори на "Hanson" се готвят да извършат още по-мащабно поглъщане. В резултат на това били проведени серия от срещи и консултации с "Warburgs" (те били търговските банкови консултанти на "ICI"). Съвместно те разработили стратегия за разделянето на компанията на две нови дружества – "New ICI" и "ICI Bioscience", която по-късно започнала да се нарича "Zeneca".

По време на своята 65-годишна история, "ICI" е съумяла да развие сложна и напълно интегрирана организация с повече от 120 000 служители, работещи в 130 страни по целия свят. Управлението взело решението част от "ICI" да функционира като химическа компания на традиционните пазари, докато "Zeneca" обхванала  фармацевтичните и агрохимическите продукти, които преди това се произвеждали от неразделената "ICI". Формирането "Zeneca" ангажирало преместването на около 30 000 служители от структурата на "ICI".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/astrazeneca-plc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История