Начало История на медицината Криминализиране и преследване на абортите в САЩ след 1821 година

Криминализиране и преследване на абортите в САЩ след 1821 година

От 1821г.

Криминализиране и преследване на абортите в САЩ след 1821 година - изображение

През 1860 година криминални аборти са се правили в Ню Йорк, Ню Орлиънс, Синсинати, Луисвил, Кливланд, Чикаго и Индианаполис. Данните свидетелстват, че изкуственото прекъсване на бременността било толкова често прилагана процедура, че на всеки 4 родени деца се падал по един аборт.

През 1821 г. в Кънектикът се появява закон, санкциониращ фармацевтите, които продавали медикаменти на жените, чието приложение може да индуцира аборт. Криминализирането на медицинските манипулации по умъртвяването на плода стартира в края на 1860 година, благодарение на усилията на заинтересованите законодатели, лекарите и служителите в Американската медицинска асоциация.

През 1873 година в сила влиза законът „Comstock”, забраняващ производството на средствата за предизвикване на аборт, публикуването на информация, касаеща начините за извършването на медицинската процедура, забранено било пропагандирането на употребата на контрацептиви, дори и за студентите по медицина.

До 1909 г. наказанието при нарушаването на тези закони включвало глоба от $ 5000 и лишаване от свобода до пет години. След 1910 година почти всеки американски щат е приел закони срещу правенето на криминален аборт.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_abortion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни проблемиСнимкиКлинични пътекиЛеченияАлт. медицинаНовиниЛайфстайлСпортВидеоРецептиТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииЗдравни съветиОткритияЛичностиПсихологияНаучни публикацииПатологияИзследванияФизиологияНормативни актовеСпециалистиПроизводителиХранене при...ИнтервютаБотаника