Начало История на медицината Кръв от прилеп и свински очи: древноегипетски лекове за слепота

Кръв от прилеп и свински очи: древноегипетски лекове за слепота

От -1600г.

Кръв от прилеп и свински очи: древноегипетски лекове за слепота - изображение

Слепотата и очните инфекции са бич за египтяните от епохата на величествените пирамиди. Само си помислете: непоносима жега, пясъчни бури, алергии и каменни стружки, които се носят около работниците, обработващи огромните каменни блокове, необходими за изграждането на пирамидалните царски гробници. Да, проблемите с очите са просто неизбежни. Египтяните не са разполагали със слънчеви или работни предпазни очила. И какво са правели, за да се защитят? Елементарно, Уотсън: взимате един прилеп, изцеждането му кръвчицата и го превръщате в безотказен лек за всякакви очни проблеми. Вероятно сега си задавате въпроса защо пък точно прилепи. Отново елементарно: защото прилепите притежават перфектно нощно зрение и по тази логика древните египтяни смятат, че могат да пренесат способностите им върху хората, като третират очите и ушите си с тяхната кръв.

Те също така смачквали свински очи, смесвали ги с мед и червена охра и ги изливали в ушите си.

"Извлечете водата (хумора), която се съдържа в свинските очи, вземете истински антимон, червено олово, естествен мед, от всяко по 15 грама, стрийте добре и ги смесете с масата, която ще се инжектира в ухото на пациента, и той ще бъде излекуван на момента. Направете така и ще видите. Наистина отлично! Кажете и заклинанието: донесох това, което беше приложено там, и замести ужасяващото страдание. Два пъти." Лек за замъглено зрение (Папирусът Едуин Смит)

При други очни проблеми се използва охра или медицинска глина. Те се предписват и при стомашно-чревни заболявания. Египтяните прилагат жълта охра за лечението на урологични оплаквания.

Лек за катаракта: смесете мозък от костенурка с мед. Поставете го в окото и кажете:

"Вик проехтява в тъмнината на южните небеса, рев в северните небеса, Залата на стълбовете пада във водата. Екипажът на слънчевия бог накланя веслата си, така че главите до него да паднат във водата; Кой води насам онова, което той намира? Аз водя напред и намирам. Аз водя напред главите ви. Повдигам вратовете ви. Връзвам онова, което ви е отнето. Водя ви напред, за да изпъдите бога на Треските и всички възможни смъртоносни изкуства."

Древните египетски лекари извършват и очни операции, което не трябва да ви учудва, имайки предвид, че в пустинния регион попадането на чужди обекти в очите на хората е често срещано явление. Доста новаторски за времето си, те лекували кокошата слепота като предписвали на пациентите си черен дроб на прах, който е богат на витамин А.

Очните проблеми са често срещани в Древен Египет и те включват трахома (гранулозен конюктивит, който все още е много характерен за Египет), кокоша слепота, катаракта и деформация на очните клепачи. Знание за тях и методите на лечение черпим от достигналите до наши дни медицински папируси.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.theopticalvisionsite.com/history-of-eyewear/bats-blood-and-pigs-eyes-ancient-cures-for-eye-infections-blindness-in-egypt/

снимка: guff.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияНормативни актовеХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияНовиниЛеченияСпециалистиЗаведенияСнимкиХрани и ястияБотаникаОрганизацииРецептиПсихологияАптекиПроизводителиСпортКлинични пътеки