Начало История на медицината Култовият поглед на Елизабет Тейлър се дължи на рядка генетична мутация

Култовият поглед на Елизабет Тейлър се дължи на рядка генетична мутация

От 1932г. до 2011г.

Култовият поглед на Елизабет Тейлър се дължи на рядка генетична мутация - изображение

Елизабет Тейлър е емблематична за американското актриса, участвала в множество филми по време на Сребърните години на киното. Звездата участва в множество незабравими филми, най-известните от които са „Клеопатра“, „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Национално кадифе“ и „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ Режисьорите, имали удоволствието да работят с талантливата дама, я определят като невероятно естествена пред камера. За нея се знае още, че за разлика от повечето холивудски суперзвезди, тя няма театрално образование.

Емблематичният поглед на Тейлър е една от най-запомнящите се черти във визията й. Синьо-виолетовите очи на актрисата са подчертани от гъсти, дълги мигли. Това всъщност е резултат на рядко генетично заболяване, наречено дистихиаз. Необичайното състояние води до появата на втори ред мигли.

Обикновено хората, страдащи от аномалията, изпитват болки в клепачите и дразнене в областта на очите в следствие от допълнителните косъмчета по клепача. За щастие обаче актрисата е от малцината, при които мутацията няма неблагоприятен ефект върху здравето. Дори й носи облаги, защото състоянието подчертава светлите очи на емблематичната красавица.

Елизабет Тейлър във филма Интересна случка от живота на Елизабет Тейлър, свързана с генетичната й особеност, е когато режисьорът на „Всяка минута се ражда един“ сваля младата актриса от сцената на снимачната площадка и вдига скандал на гримьорите. Причина за препирнята става „твърде многото очна спирала, която е сложена на момичето“. След кратък разговор със снимачния екип режисьорът разбира, че не гримът, а характерните двойни мигли на актрисата създават този ефект.

За съжаление „двойните мигли“ не са единственият здравословен проблем, от който Тейлър страда. Тя е родена със сколиоза - болезнено странично изкривяване на гръбнака. Заради това тя редовно изпитва болки в гърба и бедрата. По нейни думи деформацията й причинява най-много неудобство по време на снимки в динамична среда. Тя също така признава, че болкоуспокояващите медикаменти, които тя пие заради състоянието си, са основната причина да развие зависимост към някои транквиланти, а по-късно и към алкохол. За щастие актрисата успява да се справи с опасното пристрастяване.

Друг здравословен проблем, свързан с костите на звездата, са няколкото контузии, получени на снимачната площадка. По време на заснемането на сцена от филма „Национално кадифе“, Тейлър пада от гърба на кон. Ударът в земята чупи врата на актрисата, но за щастие медицинският екип успява да спаси живота й.

Актрисата, в ролята на Маргарет Полайт в Звездата страда и от няколко сериозни вирусни заболявания едно от тях е тежка пневмония през 1961-ва година. Болестта блокира притока на въздух към дробовете на актрисата и лекарите са принудени да извършат хирургическа интервенция, наречена трахеитомия. Операцията представлява временно отваряне на трахеята със скалпел, за да може пациентът да възобнови дишането си.

Други заболявания, от които Тейлър страда, са бронхиална инфекция, апендицит, хронична ангина, бъбречна криза, маточна киста и тумор в мозъка. Съдейки по дългия списък със здравословни проблеми, можем да заключим, че звездата е претърпяла много повече трудности, отколкото бихме предположили, съдейки по вечната й усмивка, с която тя е известна.

Изпълненият с премеждия живот на Елизабет Тейлър е вдъхновяващ пример за това как звездите също срещат затруднения по време на жизнения си път. Обикновено възприемаме емблематичните актьори и актриси от Големия екран като хора, които изкарват небивали пари с малко усилия, чиито най-голям проблем е дали ще се покажат на галавечерята с най-красивия тоалет. Както разбираме обаче, тази представа е твърде обща и неточна, защото само силна воля може да накара една жена с толкова много здравословни проблеми не само да продължи да се снима активно в каскадни сцени, но и да стане една от най-култовите звезди от средата на 20-ти век.

Редактор: Георги Динев

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.thevintagenews.com

www.imdb.com/name

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСпортЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияПатологияИзследванияБотаникаСпециалистиКлинични пътеки