Начало История на медицината Лавандулата в Съвремието до 1910 година

Лавандулата в Съвремието до 1910 година

От 1910г.

Лавандулата в Съвремието до 1910 година - изображение

Благодарение на своите известни антибактериални свойства, лавандулата е била често използвана през Първата световна война за правенето на превръзки за по-леките рани на войниците и за дезинфекция на полевите болници. Тази практика е въведена след 1910 година, когато френският учен и химик Рене-Морис Гатфосе публикува книгата си „Aromathérapie: Les Huiles Essentielles Hormones Végétales" ("Ароматерапия: етеричните растителни хормони").

Френската област Прованс в момента е най-големият производител на лавандула в света. Точно преди стартирането на Първата световна война, парфюмеристите и френското правителство виждат в лавандулопроизводството добра възможност френската област да се  областта да се оттърве от бадемовите горички и да се занимава само с отглеждане на ароматното растение. Други производители на лавандула са Испания, Холандия, Белгия, Германия, България, Русия, Австралия, Япония, Канада и САЩ. Лилавоцъфтящото растение се е превърнало в любима за много домове билка, ценена не само заради лечебните си свойства, но и заради красотата и аромата си.

Днес лавандулата се използва като сънотворно и като средство за облекчаване на стреса и депресията. Билката е широко използвана в козметичната индустрия, ароматерапията и кулинарната индустрия. Лавандулата се е превърнала в любимо и предпочитано цвете за сватби. Свежите или изсушени лавандулови цветчета стават все по-популярен заместител на ориза, хвърлян за късмет и щастие по младоженците.

Популярността на лавандулата продължава да нараства. Тя е важна съставка за множество билкови лекарства и лосиони. Лавандулата се използва широко в парфюмерийната индустрия, защото придава "плодови нотки" на парфюмите и другите ароматизирани продукти.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.millbrooklavenderfarm.com/lavender/history-of-lavender

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаРецептиЛюбопитноЛайфстайлСпортПроизводителиАптекиДиетиНовиниЛеченияЗаведенияВидеоТестовеКомпании и организацииБотаникаЛичностиОткритияГеография