Начало История на медицината Лекари, допринесли за развитието на педиатрията у нас през 20-ти век

Лекари, допринесли за развитието на педиатрията у нас през 20-ти век

От 1951г.

Лекари, допринесли за развитието на педиатрията у нас през 20-ти век - изображение

През 20-те и 30-те години на 20-ти век към Катедрата по детски болести към Медицинския факултет в София се присъединил нов "отбор" от начетени и висококвалифицирани медици. През следващите няколко десетилетия техният неуморен труд и новаторско им мислене щели да допринесат изключително много за формирането и усъвършенстването на различните педиатрични направления в страната ни. По тяхна инициатива, били основани редица лечебни институции, предназначени за грижа и лечение на малки пациенти.

В списъка с имената на тези експерти безспорно попада това на бележития български педиатър Асен Фиков, роден през 1899 година в Плевен. Никак не е случайно, че Фиков се смята за един от "бащите" на педиатричната наука у нас. Лекарят е автор на повече от 70 научни публикации, между които – 10 монографии, преведени не само на родния ни език, но също и на немски. По време на професионалния си път докторът се интересувал живо от въпросите, касаещи хранителните навици при най-малките, както и от здравословните проблеми, които могат да възникнат при неправилното им хранене. Особено голямо внимание специалистът отделил на полезните характеристики на българското квасено мляко и ролята му за развитието на мъниците в кърмаческа възраст, както и в периода на по-късното им детство. На българското мляко Асен Фиков посветил цяла монография, която си заслужава да бъде прочетена и днес. Българинът е избран за първия директор на Научния институт по охрана на майчинството и детството, основан през 1951-ва.

Професор Драган Бобев (старши) също се възприема като важна фигура в развитието на педиатрията на родна почва. Получил медицинското си образование във Виена, благодарение на него през 50-те години на 20-ти в столичната Трета градска болница врати отваря детско отделение. То имало подчертан профил в оказването на специализирана кардиологична помощ. Подобно на своя колега Асен Фиков, Бобев също публикувал огромен обем от научни материали, изключително полезни за разбирането и развитието на педиатричната наука на територията на държавата ни. Той проявявал професионален интерес към симптоматиката и лечението на диабет, към спецификата на така коварните гърчове в детска възраст и към специалните грижи, полагани за новородените.

Измежду изтъкнатите педиатри от миналия век задължително трябва да споменем и името на небезизвестния проф. Братан Братанов. Братанов бил медик с поглед, винаги насочен в бъдещето на медицината, новатор и смел експериментатор. Паразитните заболявания в детска възраст му били особено интересни и той отделил немалко време да ги проучи и опише в детайли. Експертът бил един от първите в страната ни, който започнал да се занимава с раковите болести при децата и вдъхновил редица свои колеги да последват примера му. Братанов е автор на ценни научни публикации и има няколко творби с практическа насоченост към родителите, отглеждащи деца.

Разбира се, изброените трима съставляват наистина миниатюрна част от медиците, допринесли за напредъка на педиатрията у нас. Пътят на развитието й не може да бъде наречен бърз, напротив – той е свързан с бавно и постепенно оформяне на отделните й направления, както на различните специализирани детски заведения у нас. Със сигурност обаче това развитие не би било възможно без специалистите, които стоят зад случването му.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"История на медицинските науки в България", София, 2013г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияСпортСпециалистиНовиниСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияАлт. медицина