Начало История на медицината Лекарства от миналото с наркотични вещества. Част 2

Лекарства от миналото с наркотични вещества. Част 2

От 1871г.

Лекарства от миналото с наркотични вещества. Част 2 - изображение

Медикаменти с опиати

Лекарствата, включващи в състава си опиати се радват на по-голяма популярност, дори от тази на медикаментите с кокаин. Лауданумът, например е бил в употреба в продължение на два века. Синтезът на морфин е осъществен за пръв път в началото на 19 век (около 1871 година).

Съвременните автори предполагат, че широко разпространената употреба на опиум се превръща в основен здравословен проблем през 19-ти век. Въпреки това, леченията на смъртоносни заболявания като холера, малария и дизентерия с опиати са провеждани често, защото носят известно облекчение на тези състояния (особено при дизентерия). Някои автори предполагат, че лекарствата с опиати са спасили много повече животи, отколкото са отнели. Тъй като вредните последици от хроничната употреба на опиати стават все по-осезаеми в края на 19-ти век, няколко фактора спомагат за облекчаване на нуждата на пациентите от опиати: подобренията в канализацията намаляват разпространението на епидемиите от холера и дизентерия, отводняването на блатистите земи намалява маларията, а въвеждането на пазара на ацетилсалициловата киселина (аспиринът през 1899 година) води до умерено облекчение на болката.

Парегорикът с марка "Stickney and poor’s" се разпространява широко, радвайки се на по-голяма популярност, дори от тази на някои подправки. Компанията "McCormick" също произвежда и продава парегорик, който е смес от опиум и алкохол. Дозите за бебета, деца и възрастни са залепени върху бутилката.

Хероинът е развит и рекламиран от фармацевтичната компания "Байер" ("Bayer"). Лекарственият продукт се борил срещу множество симптоми, включително облекчаването на кашлица.

Реклама на Глико-хероин

Рекламата, публикувана в списание "International Medical Magazine" от януари 1902 година е на продукта Глико-хероин, произведен от компания "Martin H. Smith Company". Хероинът е широко използван не само като аналгетик, но също и като средство за лечение на астма, кашлица и пневмония. Смесването на хероин с глицерин (допустимо е добавянето на захар или подправки) подобрява и смекчава горчивия опиумен вкус, правейки приема по-малко неприятен.

Хероиновите таблетки от снимката по-долу са произведени от "The Fraser Tablet Company" се предписват на пациентите, за да се облекчат симптомите на астма.

National Vaporizer Vapor-OL (вид опиум) предоставя уникален метод за лечение на астма, включващ "опушване" с опиум. Летливата наркотична течност се поставя в съд, който се нагрява от малка керосинова лампа. В тези ранни "инхалатори", датиращи от 1890 година се добавяли и други вещества, но този акт често гарантирал причиняването на конвулсии на пациентите.

Лампите "Vapo-cresolene" са били пуснати на пазара, за да освободят заседналия секрет в белите дробове и бронхите и да облекчат болките в главата. Те можели да се съчетават и с други опиати.

"Успокояващият сироп на госпожа Уинслоу" е верен помощник в продължение на дълги години на майките с бебета и малки деца. Тези сиропи съдържат 65 мг морфин на една унция течност. Той вероятно помагал и на много майки да се отпуснат след тежък ден.

Пушенето е друг често срещан метод за насищане на организма с опиум. По този начин наркотичното вещество най-често се приемало от китайците, които имат традиции в пушенето на опиум.

Различните медийни канали, като например картичката от Сан Франциско по-долу на снимката насърчава популярния лечебен стереотип. Лечебните ефекти са подобни на тези Глико-хероина, парегорика, както и други медикаменти, съдържащи опиати.

Лекарства, съдържащи амфетамини

Във времеви план амфетамините се синтезират твърде късно, за да бъдат толкова широко разпространени, колкото кокаинът и опиатите. Въпреки това амфетамините се използват в различни популярни рецепти от 1970-те години.Бензедриновите инхалатори са на разположение до началото на 1950 година. Някои авиокомпании дори снабдяват с тях пътниците, за да се сведе до минимум дискомфортът от излитането и кацането на самолетите.

Френската фармацевтична компания "The Smith-Kline" гордо обявява, че е реализирала продажба на над 10 милиона бензедринови инхалатори до 1938 г, при това само 7 години след въвеждането на продукта на фармацевтичния пазар. Постъпленията от лекарството с амфетамини изпреварват дори тези на хамбургерите от веригата за бързо хранене "Макдоналдс".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://catbull.com/alamut/Bibliothek/Department%20of%20Psychology%20-%20University%20at%20Buffalo/Before%20Prohibition/Before%20Prohibition.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСнимкиНаправления в медицинатаГеографияНормативни актовеЛюбопитноНовиниЛичностиЛеченияПроизводителиАптекиОрганизацииАлтернативна медицинаТестовеЛайфстайлПсихологияАнкетиМедицински изследванияЗдравни съветиБотаникаСпортРецептиКлинични пътекиСоциални грижиСпециалистиКомпании и организацииЗаведенияОбразование