Начало История на медицината Лекар прелива папагалска кръв на пациент заради телефонни смущения

Лекар прелива папагалска кръв на пациент заради телефонни смущения

От 1931г. до 1931г.

Лекар прелива папагалска кръв на пациент заради телефонни смущения - изображение

Полиомиелитът, наричан още детски паралич, е опасно заболяване, което засяга нервната система и мозъка. Днес повечето лекари в развитите страни имат познанията и възможността да третират болестта чрез медикаментозна терапия и да спрат заразата преди пациентът да е получил сериозни увреждания. Само допреди 50 години обаче детският паралич се е лекувал трудно и не винаги процедурата е успешна.

В началото на 20-ти век основният метод за лечение е преливането на кръв. В САЩ този способ се е считал за най-успешната терапия. Затова през 1931-ва година американски медик от местната болница в град Джолиет решава да третира заболялата от полиомиелит Лилиан Фишър именно чрез трансфузия. Лекарят, който дотогава не се е сблъсквал с опасното заболяване, се колебае относно избора на донор и решава да се обади на свой по-ерудиран колега от Чикаго за съвет.

Лекар преглежда папагал

По време на телефонния разговор анонимният медик от Джолиет пита кой би бил най подходящия дарител на кръв. Отговорът на колегата му от Чикаго е кратък и ясен: „вземи кръв от родителя“. Но статичният шум в слушалката изменя думите на специалиста и до по-неукия лекар съобщението достига като „вземи кръв от папагал“.

На български език двете фрази звучат съвсем различно и объркването на медикът от Джолиет изглежда, меко казано, нелепо. На английски обаче думите „родител“ и „папагал“ са доста сходни. Родител се произнася парънт, а папагал - парът. И тъй като медицината по това време все още е в преход между занаят и наука, лекарят решава да последва съвета на своя колега.

Той заръчва на медицинските сестри да намерят екзотична птица и да я донесат в кабинета му. След като пернатият донор бил доставен, медикът извлича 5 кубически сантиметра кръв от сърцето на животното и я инжектира мускулно на болното от детски паралич момиче.

Перорална ваксина срещу детски паралич

Инцидентът става доста популярен сред персонала на болницата и скоро достига до локалните медии. Нелепата ситуация е отразена само няколко дни след необичайното кръвопреливане. През това време анонимният лекар вече е осъзнал своята грешка и подлага пациента си на конвенционално лечение чрез преливане на кръв от подходящ човешки донор.

Когато медиите пристигат в болницата Лилиан Фишър показва признаци на подобрение. Папагалът - кръводарител също се чувства по-добре. За щастие никой не смята, че болното от полиомиелит момиче се е излекувало заради прелятата птича кръв. Ситуацията е обявена за инцидент и не е повтаряна или допълнително проучвана.

Според съвременните медици инцидентът е дело на два основни фактора - неинформираността на лекарите от началото на 20-ти век и бедния опит на американските лекари в борбата с болестта. От една страна медикът от Джолиет не е имал необходимите познания за лечение и превенция на детски паралич, тъй като комуникацията по това време е много по-ограничена и въпросният лекар не е бил запознат със съвременните тогава тенденции в медицината. От друга страна самата болест полиомиелит се появява масово в Щатите едва след Първата световна война и дори най-ерудираните лекари нямат много информация за опасното заболяване и неговото адекватно лечение.

За щастие днес съществува ваксина срещу вируса, причиняващ детски паралич, която се използва и у нас.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.thesprucepets.com

http://www.vetgateglobal.com

http://sphweb.bumc.bu.edu

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛюбопитноСнимкиФизиологияНовиниИзследванияПсихологияСпортСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиДиети