Начало История на медицината "Лечебната" напитка на д-р Джошуа Уебстър със съмнителен здравословен ефект

"Лечебната" напитка на д-р Джошуа Уебстър със съмнителен здравословен ефект

От 1742г. до 1801г.

"Лечебната" напитка на д-р Джошуа Уебстър със съмнителен здравословен ефект   - изображение

Предполага се, че диетичната напитка на д-р Уебстър или "Cerevisia Anglicana" (Английска бира) била разработена през далечната 1742 година от някой си Джошуа Уебстър във Великобритания. Англичанинът разказвал на всеослушание, че "медикаментът" излекувал небезизвестния Бенджамин Франклин от скорбут, което твърдение остава недоказуемо и днес. Джошуа твърдял още, че, именно благодарение на редовната консумация на "вълшебния" лек, успял да доживее до дълбока старост – твърди се, че той починал през 1801 година. Преди да напусне земния свят, мъжът завещал тайната рецепта за приготвянето на отварата на търговец на вино от Лондон, на име Самюел Слий. Слий, естествено, се възползвал от вече утвърдената слава на препарата, за да развие собствения си бизнес. Така, "здравословната" течност успешно направила своя "дебют" в новия век, когато се продавала на много места в Англия. Активното й рекламиране, както и постоянните свидетелствата за ефикасността й /някои от които били нарочно изфабрикувани/ допълнително се грижели за добрата й репутация в продължения на векове.

"Cerevisia Anglicana" се предлагала на пазара като лек с растителен състав. Всъщност, активните й съставки съдържали живак, както и живачен сублимат. Това обаче не попречило на търговците, които я разпространявали, да предупреждават клиентите си да са нащрек за "живачни измами", когато пазаруват. В крайна сметка, във все още слабо регламентирания пазар на продукти, истината често се превръщала в първата жертва. Както се досещате, точната рецепта за спретването на напитката на д-р Уебстър остава тайна. Течността се съхранявала в бутилки от дебело зелено стъкло, като тя не се препоръчвала на бременни жени, вероятно поради спецификата и неуточнеността на билковото си съдържание.

Странно или не, "Cerevisia Anglicana" получила признанието на голям брой химици и фармацевти от Великобритания в края на 19-ти век. Кой знае, т. нар. английска бира може и да е направила добро на някого, макар и да не сме сигурни това да е бил Бенджамин Франклин.

Съществуването на отварата обаче може да се смята за интересен момент от историята на медицината и фармацията.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2014/07/spotlight-dr-joshua-websters-diet-drink/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСъставкиИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаБотаникаЛечения