Начало История на медицината Лечебни употреби на копривата от Античността

Лечебни употреби на копривата от Античността

От -460г.

Лечебни употреби на копривата от Античността - изображение

Сигурно няма да ви учудим, ако ви кажем, че копривата (Urtica) била категорична "любимка" и често използвана билка в практиката на античните лекари. Никак не е учудващо, че, превръщайки я в различни отвари и мехлеми, древните специалисти често я използвали за третиране на голям набор от здравословни проблеми.

Един от най-големите й почитатели, например, бил Хипократ (460г. пр. Хр. 377г. пр. Хр.) Твърди се, че бащата на медицината, както и неговите многобройни последователи разполагали с цели 61 лечебни рецепти, в състава на които "жилещата познайница" заемала централно място. Историята разказва, че въпросните специалисти използвали копривата като ефикасна противоотрова срещу голям спектър от отравяния, причинени от различни растения и животни (между които: бучиниш, гъби, живак, буника, змии и скорпиони). Медиците от Античността приготвяли също и копривени отвари при възпаление на мъжеца, смъкване на матката и други подобни заболявания.  

През втори век след Хр. гръцкият доктор Гален горещо препоръчал Urtica в книгата си "De Simplicibus". Медикът съобщил, че растението има добри диуретични и разхлабващи свойства. Специалистът използвал копривата в следните случаи: при рани в резултат от ухапване от куче, при гангрена, оттоци, кръвотечение от носа, при справяне с обилна менструация, пневмония, астма, настинки и какво ли още не.

Двеста години по-късно Псевдоапулей (около 400 г. сл. Хр.) в книгата си "Хербарий на Апулей Платоник" също отделил немалко място на описание на билката и нейните качества. Там той посочва, че я комбинира с коноп или канабис, за да третира "симптоми на треска след изгаряне (или някакъв преживян шок)". Според античния медик, сама по себе си, копривата била отлично средство за преборване с настинки.  

В по-късен период (между 5-ти и 10-ти век) Urtica постепенно започнала да се използва за лечение и на много други болести, между които изкълчвания, запек, кожни проблеми и синузит. Бавно и постепенно тя щяла да изгради желязна репутация на "суперлечител".

Статията е част от историята на:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.herballegacy.com/Vance_History.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниХранене при...ЛеченияРецептиХрани и ястияСнимкиДиетиБотаникаЛайфстайлСпортНаправления в медицинатаАптекиПроизводителиТестовеЗаведенияАнкети