Начало История на медицината Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход

Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход

От 1860г.

Лечебното змийско масло – „панацеята” от 19 век, превърнала се в нарицателно за всички медикаменти от САЩ, които са с недоказано действие и произход - изображение

Закупуването на змийско масло през 2017 г. е изненадващо лесна задача за всеки, който се интересува от този продукт. В крайна сметка, началото на 21 век може да се похвали с изключително разнообразие както от лекарства, дело на множество фармацевтични компании, така и с лечебните средства, почитани в продължение на векове от традиционните медицински системи на Изтока. Действително, може да се открие всичко - от оръжейно смазочно масло със змийско масло, като средство за полиране на дърво или козметично средство, третиращо упорито акне. Въпреки това, ако погледнете съставките на този продукт, ще откриете – изненада! Етикетът описва само два компонента - масло от черен дроб на треска и минерално масло. Няма нищо змийско. Може би единствено херпетолозите биха тържествували.

 

Въпреки всичко, историята на медицината съхранява данни, че в миналото змийското масло действително е сред лекарствените продукти, радващи се на популярност в средата на 19 век. Ще се запитате къде се ползвал този продукт? Отговорът е кратък - в Страната на неограничените възможности, разбира се. Употребата на змийско масло в САЩ като средство за облекчаване на локалната болка е вкоренена от китайските имигранти, пристигнали в щатите през 60-те години на 19 век. Тези хора пристигат, за да помогнат за построяването на Трансконтиненталната железопътна линия. Според някои писмени източници "работниците извличат змийско масло, почитано от векове в Китай като средство, облекчаващо болките в ставите, които измъчват хората след работа”. Историята твърди, че китайските работници споделят лекарството с американските си колеги, които се чудят какъв е чудодейният му ефект.

До края на 19-ти век някои американци, които не страдат от липса на предприемачески дух, се заемат с търговия със змийското лечебно масло. Разбира се, американският продукт се различава от традиционното китайско терапевтично средство – китайското змийско масло се прави от водни змии, приспособени за живот в тази географска област, а американското – от гърмящите змии, характерни за Запада.

И така, през 90-те години на 19 век, американец от Роуд Айлънд, на име Кларк Стенли, започва да продава змийско масло. В рекламните си материали Стенли, самоназовал се като "Крал на гърмящите змии", твърди, че е научил "тайната на змийското масло" от индианците от племето Хопи, разхождайки се в дивата пустош на Тексас през 70-те години на 19 век. Стенли се хвали, че маслото, което продава на болните хора е "най-силното и най-доброто течно мазило, лекуващо всяка болка и страдание". Сред тези състояния американският търговец (и много вероятно – шарлатанин) причислява ревматизма, невралгията, зъбобола, навяхванията, измръзването, болките в гърлото.

Все пак, нека не съдим твърде строго или прибързано – медицинската история на САЩ от края на 19-ти век е доста противоречив исторически период. Именно тогава, например, хероинът се продава като лекарство за борба с кашлицата (да, влизал е в състава на детските сиропи срещу кашлица). Не е изключително явление, че змийското масло се превръща в патентно лекарство, наред с множество знайни и незнайни отвари, хапчета, тоници и тинктури, които са ползвани и рекламирани като средства, решаващи всички проблеми. През тази епоха няма действащи федерални разпоредби, регулиращи тези терапевтични субстанции, а това определено дава на продавачите зелена светлина да разпространяват продукти без клинични изпитвания или терапевтична стойност.

За щастие, след това, правителството на САЩ приема през 1906 г. Федералния закон за храните и лекарствата, въведен с цел да се предотврати: "производството, продажбата или транспортирането на подправени, неразбираеми, отровни или вредни храни, лекарства и алкохолни напитки". Въпреки всичко, правната легализацията на търговията с лекарства не е незабавна. Изминава цяло десетилетие, преди законът да „притисне” Стенли. През 1916 г. Американското бюро по химия констатира, че змийското масло се състои главно от минерално масло, смесено с около един процент с животинска мазнина (вероятно от телешка), "придружено" от камфор и терпентин. Стенли е глобен с $20 (около 450 долара днес) за измамната си реклама.

След влизането в сила на Закона за храните и лекарствата, някои производители на змийско масло се заемат с още по-подмолен маркетингов подход, който успява да убегне на законовите рестрикции. През юли 1918 г. в месечен бюлетин на Бостънския департамент по здравеопазване се съобщава, че находчивият амбулантен търговец Гай Уорнър продава змийско масло в магазина си на улица "Вашингтон". "Помещенията бяха надлежно украсени с кожи от гърмящи змии, клетки с все още живи, както и други символи от Дивия Запад". Бюлетинът сочи и че, когато Уорнър извършва търговска дейност, винаги носи каубойски костюм.

Анализът на здравната институция показва, че (несъвсем) „Змийското масло на Уорнър” съдържа 75 процента петролно смазочно масло и 25 процента евкалиптол. Амбулантният търговец избягва всякакви фалшиви рекламни послания, като твърди, че изображенията на гърмящи змии (и живите такива), използвани в магазина му, както и рекламните пана имат за цел единствено да увеличат продажбите на змийските кожи, които американецът продава наред с тайнственото си чудодейно масло (находчива е стратегията на Уорнър, не може да се отрече).

Въпреки, че суетата и шарлатанството придружават историята на змийското масло, обвинението, че този продукт не оказва лечебно въздействие, не е вярно (особено, ако е извлечено от правилния вид змии). Оригиналната китайска версия на лечебното змийско масло изглежда има определени здравни ползи. Маслото, извлечено от китайските водни змии, е богато на ейкозапентаенова киселина (EPA) - вид омега-3 мастна киселина, която има изразени противовъзпалителни свойства.

В писмо, публикувано в брой на вестник „Western Journal of Medicine” от 1989 г., д-р Ричард Кюнин пише: "Като концентриран източник на ЕРА, змийското масло е надежден противовъзпалителен агент и може наистина да предложи на пациентите терапевтичните си ползи. Тъй като е известно, че есенциалните мастни киселини се абсорбират трансдермално, не е трудно да си помислим, че възпалената кожа и стави биха могли да се „възползват” от противовъзпалителното действие на локално прилаганото масло".

Проучване от 2007 г., публикувано в списание „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”, показва, че храненето на лабораторни мишки с масло от китайски водни змии повишава издръжливостта на гризачите при плуване.

Дори ако американските продукти, продавани като масло от гърмящи змии, наистина съдържаха мас от влечугите, те не биха имали ефектът на китайското лекарство – Кюнин анализира съдържанието на EPA в масло от червени и черни гърмящи змии и установява, че то е 0,6 и 4,3% , в сравнение с 19,6% в китайското змийско масло.

Да се върнем на съвременното „змийско” масло. Локалното му приложение, подобно на китайското масло от водна змия и на това от черен дроб от треска е богато на ейкозапентаенова киселина. Изследване от 2000 г., публикувано „Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery”, установява, че рибеното масло помага да се ускори лечението на някои по-леки рани. Но този процес определено не е толкова бърз и ефективен, колкото би бил този от обикновен медицински противовъзпалетелен и антибактериален мехлем. Така че най-добре е змиите да бъдат оставени на мира, а хората да се лекуват и изпитани и надеждни продукти.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.atlasobscura.com/articles/the-serpentine-story-of-snake-oil-or-how-i-came-to-buy-snake-oil-from-amazoncom

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияСъставкиИсторияЛюбопитноЛеченияБотаникаПатологияЗдравни съветиАнкетиЕ-тата в хранитеХранене при...СпортЛайфстайл