Начало История на медицината Маргарет Санджър - бунтарката, създала първата клиника за аборти в САЩ

Маргарет Санджър - бунтарката, създала първата клиника за аборти в САЩ

От 1879г. до 1966г.

Маргарет Санджър  - бунтарката, създала първата клиника за аборти в САЩ - изображение

Дебатът относно моралния аспект на абортите се води и до днес. От една страна много хора смятат, че непланираното зачеване може да съсипе живота на много жени и възможността подобна бременност да бъде прекратена е напълно приемлива опция. Според други абортът се равнява на предумишлено убийство или на религиозен грях. Факт е, че в много страни по света практиката е забранена и до днес.

Една от държавите, в която статутът на аборта не бе изяснен до съвсем скоро, е САЩ. Легализирането на операцията бе посрещнато с вълна от протести, организирани от няколко християнски организации. Въпреки това първата клиника за аборти отваря врати още през далечната 1916-та година. Болницата има кратка, но динамична съдба и е тясно свързана с активистката Маргарет Санджър .

Санджър е родена през 1879-та година в САЩ, в семейството на ирландски емигранти. Още в най-ранна детска възраст се сблъсква с негативните страни на неконтролираната бременност. Нейната майка умира на 49 години, тъй като през живота си е износила 18 деца, 7 от които са мъртвородени. Така баща й остава да се грижи сам за 11-те си рожби.

Маргарет Санджър  като медицинска сестраВъпреки неособено лекото си детство, Маргарет Санджър успява да завърши училище за медицински сестри. По време на обучението си се влияе от своя баща, който е с авангардни за века атеистки възгледи и смята, че мъжът и жената трябва да имат сходна роля в обществото. Друг вдъхновител на идеологията на активистката е нейният първи съпруг - Уилям Санджър, архитект от еврейски произход.

През 1911-та година младото семейство заживява в нюйоркския квартал Манхатън, в местността Гринуич Вилидж. Там те се сдружават с общество на бунтари, чиито възгледи са крайно леви и дори анархистки. Либералната идеология на Санджър е възприета от новите й съмишленици.

В Манхатън жената работи като фелдшер в по-бедните райони на квартала, където се сблъсква с многобройните негативни последици от безконтролното зачеване, както и разбира за много смъртни случаи, предизвикани от нелегални аборти. Това я кара да стигне до решението, че трябва да се създаде някакво медицинско заведение за контрол на ражданията, което да се грижи за младите момичета и за жените, които не искат да зачеват.

Маргарет Санджър започва да пише образователни статии на тема „как да избегнем нежелана бременност“ през 1911-та, само няколко месеца след пристигането си. Нейните кратки трудове са публикувани във вестник „New York Call“. През 1914-та започва да издава свое списание на феминистка тематика, наречено „Жената-бунтар“. То се издава всеки месец и приканва дамите от цял Ню Йорк да вземат съдбата си в собствени ръце и да спрат да живеят за една-единствена цел - да родят. Пет от общо седемте броя на списанието са спрени от местните власти по политически причини.

След като „Жената-бунтар“ претърпява провал, Санджър е принудена да емигрира от страната и да отиде да живее в Англия. Това става заради повдигнати срещу нея обвинения за подкопаване на морала на обществото и пряко нарушение на американските закони.

Арестуването на Маргарет Санджър

През 1916-та година обвиненията срещу активистката са свалени и тя се завръща в Голямата ябълка. Там, на улица Амбой в Бруклин, тя отваря първата в страната клиника за аборти и контрол на раждаемостта. В болницата пристигат жени от целия мегаполис, които търсят съвет или директно искат да се подложат на манипулация за прекратяване на бременността. Едва няколко дни след като клиниката отваря врати властите решават да прекратят дейността й, а Маргарет Санджър е осъдена на 30 дни лишаване от свобода.

След като активистката излежава присъдата си, Католическата църква се свързва с нея и принуждава жената да прекрати дейността си чрез физическа разправа. През цялото време местните власти гледат настрана от случващото се и отказват да се намесят в конфликта. Въпреки тежките обстоятелства Санджър успява да принуди управата на Ню Йорк да пусне в обръщение контрацептивни лекарства през 1918-та година. Три години по-късно е открита и Лига за контролиране на раждаемостта в Америка с ръководител - неуморимата активистка.

Движението на Маргарет Санджър придобива световен мащаб и през 1953-та тя става първия президент на Международната федерация за планирано майчинство (англ. - International Planned Parenthood Federation). Въпреки множеството легални и физически пречки, когато борбената жена умира от старост, във всички американски щати противозачатъчните са легални и достъпни за всички прослойки на обществото.

Редактор: Георги Динев

4.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.historytoday.com

Снимки: www.americamagazine.org

www.sangerpapers.wordpress.com

www.fineartamerica.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиКомпании и организацииЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиИсторияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЛеченияАлт. медицина