Начало История на медицината Мария Монтесори – първата жена, получила медицинско образование в Италия

Мария Монтесори – първата жена, получила медицинско образование в Италия

От 1870г.

Мария Монтесори – първата жена, получила медицинско образование в Италия - изображение

Италианката Мария Монтесори е известна с реформаторската си система за обучение и възпитание на децата, кръстена на нейно име – система, която и към днешна дата е изключително популярна в световен мащаб. Знаехте ли обаче, че в края на 19-ти век тя става първата дама в Италия, която успява да получи медицинско образование? Едновременно с това, Монтесори има голям принос в усъвършенстването на третирането на деца с психични разстройства. Предлагаме ви да научите повече за нея и за постиженията й в следващите редове.

Малко биография

Мария била родена в италианския град Анкона през август 1870г. На 12 години семейството й се преместило да живее в Рим, с идея момичето да получи по-добро образование. Съвсем очаквано, от гледна точка на стереотипните представи по онова време, родителите на младата жена желаели тя да стане учителка. Монтесори обаче била на различно мнение, а любовта й към математиката първоначално я насочила към инженерството. Любопитното е, че за да може да учи за инженер, тя била принудена да посещава мъжка гимназия.

Малко по-късно, Мария се преориентирала към медицината. Вероятно се досещате, че да се посвети на медицинско обучение в разглеждания период съвсем не било лесна мисия, но в крайна сметка италианката била допусната до университета в Рим (заради което й се наложило да покрие изпити по голям брой дисциплини).  

Огромното й желание да стане медик било повече от очевидно и си проличавало по повод и без повод. Веднъж, например, на една от най-малко посещаваните лекции, Монтесори била единственият студент в аулата. Впечатлен от упоритостта й, лекторът останал да й преподава, в знак на уважение към нейната отдаденост. Изумителен бил и фактът, че тя прекарвала безкрайни часове в самостоятелно извършване на дисекции, тъй като в разглеждания период било немислимо жена да проучва човешката анатомия в присъствието на мъже.

Всички усилия, както се досещате, били възнаградени и през далечната 1896-та Монтесори получила така желаното медицинско образование.

Монтесори като лекар

Веднага след като се дипломирала, Мария била назначена в прикрепената към университета болница "San Giovanni". А през ноември 1896г. тя се присъединила в ролята си на хирургически асистент в лечебното заведение "Santo Spirito" в Рим. По време на практиката си лекарят получил възможност редовно да комуникира с малчугани  от бедните и работнически класи и скоро се отличил като забележителен експерт. Монтесори била успешен диагностик, предписвала правилните медикаменти за различните състояния и се отнасяла с особено внимание и нежна грижа към своите пациенти, като винаги се интересувала дали те са топло облечени и нахранени.

В ролята си на медик, италианката специализирала в две области – педиатрия и психиатрия. Година след дипломирането си, Монтесори взела доброволно участие в изследователска програма в психиатричната клиника на университета в Рим. За целите на проучването, тя трябвало да посещава римски приюти за психично болни с цел да открива пациенти, които да бъдат подложени на специални тестове и на последващо лечение. По време на обиколките си, жената осъзнала, че в споменатите институции болните хлапета се лекуват в стаи, наподобяващи килии, и съществуват в ужасяващи условия на живот, с никаква надежда за възстановяване.

Уредник в университетското лечебно заведение с презрение споделил веднъж на Мария, че децата често се хвърлят на пода, за да грабят корички хляб. В резултат на продължителни наблюдения, италианката осъзнала, че именно липсата на каквато и да е била сензорна стимулация в празната стая кара мъниците да се държат по този начин. Те отчаяно се нуждаели от нещо, което да активира сетивата им и най-вече – тактилните им усещания, а оттам и мозъчната им дейност. В действителност, Монтесори била абсолютно убедена, че отсъствието на сензорни стимули е довело до влошаване на състоянието им и, че чрез специални образователни програми то значително би могло да се подобри.

В крайна сметка, работата й с деца със специални нужди била високо оценена от нейните колеги педиатри, а също и от редица псохолози. В личен план, от този момент до края на живота си тя насочила кариерния си път в друга посока и поставила основите на бъдещата си роля на педагог и реформатор на образователната система.

В заключение можем да кажем, че Мария Монтесори била вдъхновяващ личност с много постижения в различни области, които й спечелили не само много заслужени почести, но и всеобщо уважение.


Снимка: Pinterest

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.montitute.com/unit/dr-maria-montessoris-medical-career/

http://www.dailymontessori.com/dr-maria-montessori/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиИсторияСнимкиНовиниНормативни актовеСпециалистиНаправления в медицинатаЛюбопитноЗаведения