Начало История на медицината Мари Закжевска и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията през 19-ти век

Мари Закжевска и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията през 19-ти век

От 1853г.

Мари Закжевска и ролята й за развитието на акушерството и гинекологията през 19-ти век - изображение

На тринадесет години Мари Закжевска придружила майка си, която била акушерка, в посещенията й на пациенти, и този първи досег до професията предопределил кариерния избор на девойката в бъдеще. На двадесет години момичето постъпило да се обучава в болницата "Royal Charité" в Берлин. По онова време възможностите за реализация за жените там били оскъдни, но благодарение на неотлъчната подкрепа на Джоузеф Херман Шмид - професор по акушерство и директор на училището за акушерки в лечебното заведение, Мари успяла доста бързо да се издигне до позицията на старши акушерка. След шест месеца на този пост, през март 1853-та, младата жена заминала за Ню Йорк да учи медицина, вярвайки че там ще получи по-голям шанс да реализира мечтите и търсенията си.  

В началото от своя престой на американска земя обаче дамата се сблъскала с много недоверие и предразсъдъци от страна на колегите си мъже. Окуражена от небезизвестната Елизабет Блекуел да не се отказва от амбициите си, през 1854-та Закжевска постъпила в колежа "Cleveland's Western Reserve College", който бил традиционно мъжка образователна институция. Така, девойката се оказала една от само шестте жени, допуснати до колежа през 50-те години на 19-ти век. Две години по-късно, тя вече държала медицинската си диплома в ръце. Като много други от това поколение жени-лекари отвъд Океана, първоначално тя срещнала немалко трудности да си намери работа. Заедно със сестра си Емили (също медик) и д-р Блекуел, Мари обмисляла сериозно да отвори малка болница за жени и деца, като в нея да се провеждат редовно и тренинг програми за представителки от нежния пол, които желаят да навлязат в медицинската професия. Със съвместни усилия въпросното лечебно заведение станало факт на 12 май 1857-ма и било наречено "New York Infirmary for Women and Children".

През март 1859-та Закжевска се преместила в Бостън, където започнала да се изявява в ролята на професор по акушерство в колежа "New England Female Medical College". Тук интелигентната жена отново се сблъскала с проблемите, с които се борила в по-ранен етап – с предразсъдъците пред женското присъствие в областта. Затова професорът организирал серия от извънкласни курсове, за да подпомогне студентите (най-вече – тези от женски пол) в разбирането и усвояването на материята.  

През 1862-ра Мари се пенсионирала и със събраните през годините средства отворила своя болница - "New England Hospital for Women and Children". Това била първата болница в Бостън и, на практика – втората в Америка, управлявана от лекари и хирурзи-жени. Под умелото ръководство на Закжевска лечебната институция процъфтяла и бързо се разраснала. Дамата знаела, че възможността да се работи с колкото може повече пациенти била от съществено значение за професионалния профил на жените-медици, тъй като това им позволявало да постигнат същите нива на обучение и стандарти в практиката, каквито и колегите им мъже. В "New England Hospital for Women and Children" били обучени няколко поколения медици от нежното представителство, а също и много медицински сестри.

В крайна сметка, името на Мари Закжевска заслужено попада в списъка със специалистите, променили медицина отвъд Океана.

Снимка: Changing the face of medicine

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_159.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимкиОрганизацииНаправления в медицинатаНормативни актове