Начало История на медицината Медицината в древен Вавилон – част 2

Медицината в древен Вавилон – част 2

От -1800г.

Медицината в древен Вавилон – част 2 - изображение

Медицина

Древната вавилонска медицина използва много и различни материали – предимно растителни и животински продукти (понякога дори екскременти), както и минерали. Много от веществата, използвани в рецептите на вавилонските лекари, остават неразгадани. Те включват мехлеми, масла, напитки, хапчета, превръзки и клизми. Не съществуват доказателства, които да сочат, че някои от тези препарати са използвани като упойка, което означава, че по време на хирургични интервенции пациентите са търпели големи болки. Въпреки че психическите разстройства се лекуват предимно с магия, лекарите предписвали и билкови лекове.    

Някои древни текстове дават подробности за мехлем за "слънчева болест", което вероятно означава слънчево изгаряне. Един от историческите извори описва лечение на бъбречни проблеми чрез поставяне на бронзова тръбичка в уретрата и издухването на лекарства през нея. Ето и една друга рецепта при бъбречни заболявания:

"Стрийте заедно imhur-lim, смирна, черупка от щраусово яйце, черна фрита – 3 дни в рибена саламура, 3 дни в прецедено вино и 3 дни в сок от нар – да продължи да го пие и ще се оправи"

Древни вавилонски клинописни паметници

Древни вавилонски клинописни медицински текстове

Следващата рецепта е предназначена за подуване на червата и газове:

"Нагрейте силна бира nlnu, планинско растение, hasu, nahurtu, хвойна, kukru, sumlalu, ballukku, ароматни парченца, буца пръст, растения – прецедете и охладете, добавете олио към сместа – излейте я в ануса му и той ще се възстанови."

Магия и спиритуализъм

Магията играе централна роля в древната вавилонска медицина, като и екзорсистите, и лекарите прибягвали до свръхестествените методи при лечението на пациенти. Дори най-обикновеното медицинско лечение обикновено e съпътствано от някакво заклинание. Ето например заклинание, отправяно към замърсявания в окото, преди самия лекар да пристъпи към премахването им:

"Очи с порести кръвоносни съдове, защо сте били замъглени от плява, тръни, sursurru-irait или речни водорасли?

Защо сте били замъглени от мръсотията по улиците или вейките в пукнатините?

Паднете като звезда, продължавайте да падате като метеор, преди ножът и склапелът на Гула да ви достигне.

-          Необратимо заклинание, заклинание на Асалухи-Мардук и заклинание на Нингирима, господарят на заклинанията, и Гула, господарката на лековитото изкуство, го изрече и аз го заех."

Тук трябва да отбележим споменаването на Гула, богинята лечителка. Името й често се изрича в магически заклинания по време на оздравителни ритуали във вавилонската медицина. въпреки това тези заклинания са нещо повече от молитва към боговете и духовете. Те всъщност са в прозаична форма и често използват символични думи и повтарящи се мотиви. Например в заклинанието горе екзорсистът призовава замърсяванията (или може би сълзите) да се стекат като падаща звезда. Друг често срещан елемент, използван от писателите, е повтарянето на кратки истории, както в следващите заклинания, използвани при болка в окото:

"Вятърът духаше в небето и болката се настани в човешкото око.

Той я издуха от далечните небеса и болката се настани в човешкото око.

Болката се открива в болното око.

Очите на този мъж са болни – очите му са замъглени и, когато е сам, човекът плаче горчиво.

Наму забеляза тази човешка болест:

"Вземи счукано kasu, кажи заклинанието на Ериду, превържи окото на този човек."

Когато Наму докосне окото на този човек с нейната чиста ръка, нека вятърът, който е повял в окото на човека, да бъде премахнат от окото му."

Стандартизация – Законите на Хамурапи

Вавилонската здравна система изглежда е била доста добре стандартизирана дори с помощта на закон. Известният кодекс със закони, съставен от владетеля Хамурапи около 2000 г. пр. н. е., е врязан върху каменна плоча от черен диорит, висока 2.43 м, и съдържа точки, които касаят лекарското заплащане и злоупотреби.

Законите на Хамурапи

Каменната стела със законите на Хамурапи

Ето какво гласят редовете от 218 до 221:

"Ако лекарят е лекувал човек с тежка рана с бронзов скалпел и е причинил смъртта му или е отворил абсцес в окото на човек и е причинил загубата му, да се отрежат ръцете му.

Ако лекар е лекувал тежка рана на роб или беден човек с бронзов скалпел и е причинил смъртта му, той трябва да замени роба с роб."

Ако е отворил абсцеса му с бронзов скалпел и той е загубил окото си, той трябва да заплати половината от цената му (на роба)."

Ако лекар е излекувал счупен крайник на благородник или е излекувал болни черва, пациентът трябва да даде пет шекела сребро на лекаря."

Тези редове, както и други, гравирани върху каменната стела, сочат, че във Вавилон е функционирала достъпна и много добре стандартизирана система за медицински грижи и лечение.

Към първа част тук > > >

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://healthandfitnesshistory.com/ancient-medicine/babylonian-medicine/ 

снимки: samizdat.com; reefermadnessmuseum.org; wikipedia.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияНовиниЗаведенияКлинични пътекиСнимкиНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаСоциални грижиОбразованиеАлт. медицинаТестовеПроизводителиОткритияЛичностиБотаникаСпортЛечения