Начало История на медицината Медицинска употреба на канабиса в древен Египет

Медицинска употреба на канабиса в древен Египет

От -2000г.

Медицинска употреба на канабиса в древен Египет - изображение

Канабисът се смята за една от най-разпространените медицински билки. В древността неговата употреба е била дори още по-широка и се е прилагала в различни сфери на живота. Оказва се, че в древен Египет законът не е ограничавал употребата на растението и канабисът се използвал при различни медицински, културни и религиозни практики в продължение на хилядолетия.

СешатСешат, богинята на мъдростта, често е изобразявана с листо канабис над главата. Бастет, богинята котка, която покровителства войната, също е свързвана с марихуаната, но в този случай по-скоро става дума за вещерското изкуство и магиите. Съществуват сведения, които предполагат, че при определени религиозни церемонии в почит на култа на даден бог, хората използвали канабис, за да се свържат с небесата и отвъдното.

Вероятно знаете от бабите си, че конопът е използван и за направата на тъкани и корабни въжета, платна за кораби и др. Това е практикувано и от древните египтяни. При строежа на пирамидите, египтяните трябвало да натрошават скали и д ги пренасят на дълги разстояния. За да го направят, те първо напъхвали конопени влакна в пукнатините, след което ги напоявали с вода. След като влакното започне да набъбва, то става достатъчно здраво, за да разцепи каменния блок.

Древните египтяни откриват медицински способности на канабиса, които надминават дори днешните ни познания. Най-ранната употребата на билката в тази част на света е засвидетелствана около 2 000 г. пр. н. е., когато вероятно е използвана за лечението на глаукома, катаракта, хемороиди, вагинално кървене и дори рак. Може да се предположи, че канабисът вероятно не е използван като лек, а като болкоуспокоително, което облекчава симптомите.

В папируса Еберс, създаден около 1550 г. пр. н.е. и един от най-старите медицински трактати, се споменават няколко формули, в които присъства конопът, за облекчаване на болката и възпаленията, причинени от различни заболявания и наранявания. Очевидно в ранните дни на Египет жените използвали марихуаната като средство за справяне със стреса и депресията и други психологически проблеми.
Съвременната медицина от друга страна едва започва да преоткрива ценните качества на марихуаната като болкоуспокоително и агент, който уравновесява разстроената нервна система при пациенти, страдащи от Паркинсон.

Когато през 1881 г. е открита мумията на фараона Рамзес II, в останките му са намерени следи от канабис. Оттогава насам учените са открили чудодейната билка в системите на много други мумии, което е доказателство, че канабисът е неделима част от древната египетска култура. Той е толкова популярен в Египет, че известният римски император Аврелиан налага данък върху отглеждането и употребата му.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.ancient-origins.net/history-ancient-traditions/versatile-plant-what-were-many-uses-cannabis-ancient-egypt-007733 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияГеография