Начало История на медицината Бирата в Древен Египет - обредна напитка, лекарство и метод за плащане

Бирата в Древен Египет - обредна напитка, лекарство и метод за плащане

От -4000г. до -343г.

Бирата в Древен Египет - обредна напитка, лекарство и метод за плащане - изображение

Бирата е една от първите алкохолни напитки, познати на човечеството. Още в първите писмени закони, които са намерени в Шумер, се споменава за данък, плащан в кехлибареното питие. Историците не са наясно дали рецептата за пиво е принесена в Египет от друга цивилизация или е открита там самостоятелно. Това, което учените са успели да установят е, че напитката е била важна част от живота в древното царство по поречието на река Нил. Именно те са първите, които успяват да селектират плътна, пивка течност с добър вкус и аромат.

Египетски стенопис, изобразяващ сипваща бира слугиняДревните египтяни вярват, че самият бог Озирис е научил хората да произвеждат бира. Затова питието има сакрално значение в античната култура. Освен свещена, напитката се счита и за изключително вкусна и полезна. Населението било толкова привързано към пивото, че фараоните създават цял фестивал, посветен на кехлибарената течност.

Бирата в Древен Египет се счита за подходяща за консумация и в ежедневието. Пие се от всички, дори и от децата. За целта жителите на поречието на Нил произвеждат няколко вида пиво. През деня те пият слаб вариант на напитката, която съдържа по-ниско количество алкохол и е сладникава. Вечер и по време на празници се отварят делви, пълни с кехлибарена, благоуханна течност с висок процент алкохол и плътен вкус.

Въпреки че бирата се произвежда от специални предприятия, повечето граждани, както и някои заможни земеделци, правят свое собствено пиво. Фараоните не въвеждат монопол върху пивоварството, което позволява на някои по-креативни производители да създават напитки, чиито вкус и аромат са подсилени с добавени в питието билки, плодове и др. Смята се, че само най-заможните египтяни и фараонското семейство имат възможност да си позволят майсторски изработените еликсири. В гробницата на Тутанкамон са намерени няколко делви, пълни с подсладена с мед бира с високо алкохолно съдържание, която по състав напомня леко на медовина.

Пивото в Древен Египет служи и за разплащателно средство. Според Смитсонския университет в античната цивилизация част от седмичните заплати се изплащат именно в кехлибареното питие. Тъй като по това време монетите не съществуват, търговията и разплащанията се правят чрез себестойността на някои продукти. Явно египтяните са смятали, че пивото има утвърдена себестойност и може да служи като „разменна монета“.

Египетски стенопис, изобразяващ пивоварнаОсвен като разплащателно средство, бирата се ползва и за лек. Според намерените писмени извори древното население в поречието на Нил смята, че кехлибарената течност е подходящ цяр за стомашни болки, констипация и кашлица. Намерени са над 100 медицински рецепти, съдържащи бира.

Според Смитсонския университет съставките и технологията за направа на пиво в Древен Египет не е константа. В журнала на елитното учебно заведение е посочено, че пивоварството в античното царство се развива непрекъснато. Първата бира се прави от надробен във вода хляб. След това течността се поставя в топъл керамичен съд, където започва процесът на ферментация. С времето египтяните се научават да извличат напитката от зърно, както и да добавят различни подобряващи вкуса елементи. С времето питието става толкова популярно, че на фестивала на бирата, посветен на богинята Сехмет, всеки жител се опитва да изпие възможно най-голямо количество от течността, за да покаже почитта си към божеството. Успехът на фестивала се измерва в количеството изконсумирана бира.

Египтяните разпространяват своите пивоварски рецепти из всички краища на Източното Средиземноморие. Смята се, че приготвената по египетски стандарт бира се е пила от милиони души в продължение на стотици години. Археологически данни за консумация на питието, приготвено по метода на древната култура са намерени от Ханаан до Елада.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: thumbs-prod.si-cdn.com

http://www.ancientegyptianfacts.com

www.ancient-origins.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноЗдравни съветиГеография