Начало История на медицината Медицински институции в Русия до 1836 година

Медицински институции в Русия до 1836 година

От 1836г.

Медицински институции в Русия до 1836 година - изображение

През 1810 г., само 8 години след обособяването на руското министерство на здравеопазването, се появило ново – това на полицията. Под неговата опека попадал медицинският бизнес в Русия. Към Министерството на полицията през 1811 г. започнали да функционират Медицинският отдел и Медицинският съвет. В Медицинския съвет работели лекарите и фармацевтите, а в отдела се уреждали въпросите, свързани с доставката на фармацевтични материали, пособията и хирургическите инструменти за военните руски подразделения. Медицинският отдел управлявал държавните аптеки, както и устройството, инспекцията и одита на частните аптеки.

В края на 1819 Министерството на полицията за пореден път станало част от Министерството на вътрешните работи, заедно с Медицинския съвет и Медицинския департамент. През 1834 г. към Медицинския департамент е била създадена Комисията за производство и разпространение на фармацевтични стоки. Две години по-късно Медицинският отдел бил разделен на два нови подотдела. Единият се занимавал с устройството и управлението на Медико-хирургическата академия (Санкт Петербург, Москва и Виленкс), приемните изпити за специалностите медицина и фармация, разпределението на лекарите, фармацевтите и ветеринарните лекари в Русия. В другия отдел се издавали разрешения за откриването на частни аптеки. Институцията имала право да затваря злоупотребяващите с пациентите си аптеки, можела да инициира провеждането на ревизии, публикувала осъвременени фармакопеи, внасяйки евентуални промени и допълнения към вече утвърдените, разрешавала патентоването на лекарства и козметика.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНаправления в медицинатаИсторияОрганизацииНовиниЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЛичностиОткритияНормативни актовеАнкетиАлт. медицинаСпортЛюбопитноЗдравни съветиТестовеРецептиВидеоКомпании и организацииСпециалистиПсихологияХранене при...ПроизводителиАптекиЗаведенияФизиологияЛеченияИнтервютаОбразованиеКлинични пътекиБотаника