Начало История на медицината Мей Чин и ролята й в усъвършенстването на ранната диагностика на раковите заболявания

Мей Чин и ролята й в усъвършенстването на ранната диагностика на раковите заболявания

От 1926г.

Мей Чин и ролята й в усъвършенстването на ранната диагностика на раковите заболявания  - изображение

През 1926 година Мей Едуард Чин се превърнала в първата жена от афроамерикански произход, получила медицинска диплома от американското учебно заведение "University and Bellevue Hospital Medical College". Тя практикувала лекарската професия в Харлем в продължение на цели 50 години. Неуморен защитник на бедните пациенти, Чин била привърженик на въвеждането на нови, по-усъвършенствани, методи за засичане на туморни заболявания, във възможно най-ранен стадий от тяхното развитие.

Чин била родена през 1896 година в Грейт Барингтън, Масачузетс, а впоследствие израснала в Ню Йорк Сити. На шестгодишна възраст момичето постъпило в интернат, но много скоро след това се разболяло от остеомиелит на челюстта (инфекциозно заболяване, засягащо костната система) и било изпратено на майка си, която по същото време била домашна прислужница в богато имение. Покрай децата на заможното семейство, Мей получила добро образование и отлично възпитание. През 1917 година младата жена била приета в колежа за учители в Колумбийския университет, с профил музика. В период на няколко години тя се изявявала в ролята на пиано корепетитор на певеца Пол Робсън, а до края на живота си съхранила голяма любов към музикалното изкуство. По време на обучението си, във връзка с курс по хигиена, който карала, тя написала научна разработка, която искрено впечатлила преподавателя й Жан Боудхърст. Той именно я посъветвал да се насочи към медицинска специалност в следващия етап от образованието си.

Както се досещате в средата на 20-те години на миналия век, медиците от афроамерикански произход трудно можели да намерят реализация в престижно лечебно заведение. Затова, след като завършила медицинския колеж "Bellevue Hospital Medical College" и изкарала стаж в болницата Харлем, през 1938 година Чин се посветила на частна медицинска практика. Дамата преглеждала пациентите си най-често в кабинета си или редовно осъществявала домашни посещения. Научният й интерес бил особено фокусиран, както казахме и по-горе, в ранната диагностика на ракови болести. Подобно на други чернокожи специалисти на територията на Ню Йорк през 30-те и 40-те години обаче, Мей била лишена от всякаква връзка с научните екипи на градските болнични заведения. Тъй като нямало друг начин да събира нужната й информация, Чин често придружавала пациентите си по време на посещенията им в клиниките, в които те се лекували, обяснявайки, че е личният им лекар. Постъпвайки така – не съвсем легално, тя можела да научава повече за резултатите от направената им биопсия, която можела да потвърди диагнозата рак.

В началото на тридесетте Чин изучавала цитологичните методи на Георге Николас Папаниколау и започнала активно да прокламира идеята за необходимостта от профилактичния скрининг, който можел да установи болестта навреме.
През 1944 година лекарката започнала работа в клиниката за лечение на ракови заболявания "Tuesday afternoon". А на следващата година дамата попаднала в друго престижно болнично заведение – в "Strang Clinic", където се изявявала до самото си пенсиониране през 1974г. Заради неуморната си практика и научни търсения, тя била награждавана многократно, а трудът й все пак получил признанието на колегите й.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_61.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниИсторияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаПатологияБотаникаАнкетиЛеченияФизиологияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки