Начало История на медицината Мерки срещу извършването на аборт във Византия след 313 година

Мерки срещу извършването на аборт във Византия след 313 година

От 313г.

Мерки срещу извършването на аборт във Византия след 313 година - изображение

През единадесети век във Византийската империя, извършването на аборт и кастрацията били строго забранени медицински практики. Царските и църковните законодателни канони ясно изразявали социалните нагласи към тези медицински процедури - те следвали основните идеологически и политически течения в онези времена.

Забраната за извършване на аборт вероятно се обяснява с голямото разпространение и упоритостта в прилагането на медицинската процедура. Възходът на християнството след покръстването на император Константин (313 г.) е критичната точка за извършването на промени в социалното поведение на византийците, особено по въпросите, свързани със защитата на децата от най-ранна възраст.

Законодателството и най-важните текстове на византийските медицински писатели са изследвали извършването на аборти от етичен и медико-правен, богословски и научния аспект. Теоретичната основа на забраната и абсолютното осъждане на извършването на аборти (с изключение на тези по медицински причини), е силно повлияна от духа на християнството във Византия. В действителност, религията подкрепяла становището, че след попадането на семенната течност в утробата и зачатието на ембриона, животът на детето е започвал, а то вече е живо същество.

Цялостното законодателство на Византия, датиращо от най-ранни времена осъжда правенето на аборти. Следователно, действията по умъртвяването на човешки ембрион според древните византийци са равни на детеубийство, за което се прилагат жестоки наказания за всички лица, които са участвали в процедурата. Наказанията за извършването на аборт варирали от изгнание, конфискация на имущество и смърт, в зависимост от виновността.

В заключение, науката, църквата и законодателството във Византия след 313 година следвали общ подход по въпросите, свързани с абортите. Този факт разкрива стремежа на древната империя да прилага справедлива политика за правата на неродените деца и защитата на човешкия живот във византийското общество.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medievalists.net/2013/07/18/abortions-in-byzantine-times-325-1453-ad/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияСнимкиЗдравни проблемиЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаНовиниЛайфстайлСоциални грижи