Начало История на медицината Методи за диагностициране на случаи на множествена склероза от 1978г.

Методи за диагностициране на случаи на множествена склероза от 1978г.

От 1978г.

Методи за диагностициране на случаи на множествена склероза от 1978г. - изображение

Появата на компютърната томография и активното й използване в медицината от 1972г. нататък доста "вгорчили" положението на множествената склероза. Най-малкото, учените вече можели по-ясно и в триизмерен план да разгледат "щетите", които тя причинява на човешкия организъм.


Компютърната томография позволила на лекарите да правят много рентгенови снимки на различни позиции на тялото на пациента, а впоследствие, чрез компютърни алгоритми, да възстановяват плътността на всеки елемент. Така, специалистите били на една ръка разстояние от възможността да видят склеротични плаки в мозъка на жив пациент, а не само да разчитат на наблюдението им по време на аутопсия. Всъщност, първите томографски изследвания на случаи на множествена склероза били реализирани през 1978-ма година.

Малко по-късно диагностиката на коварното заболяване била допълнително усъвършенствана чрез появата на т.нар. евокирани или предизвикани потенциали. Става дума за своеобразен вид процедури, чрез които се измерва електрическата активност на мозъка в отговор на различни предизвикани стимули – допир, зрителни и слухови дразнения. Благодарение на тези процедури именно специфичните неврологични увреждания можели да се "хванат на тясно" и да се определи коя област на нервната система точно е засегната.

Безспорно най-голям напредък в ранното диагностициране на страшната болест обаче предизвикала появата и употребата на ядрено-магнитния резонанс от 1891г. Тази технология позволила най-накрая да бъдат наблюдавани откритите за първи път от Жан-Мартен Шарко склеротични плаки и заболяването да бъде установено без да има ясна клинична картина за съществуването му.


Така да се каже, ядрено-магнитният резонанс извършил истинска революция в опознаването на множествената склероза и дал надежда за успех в борбата с нея.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.msatrium.com/community-commitment/history-of-ms

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлРецептиЛюбопитноОрганизацииИзследванияСпециалистиЛеченияВидеоСнимкиАлт. медицинаТестовеКомпании и организацииНаправления в медицинатаСпортЛичностиОткритияГеография