Начало История на медицината Методи за предизвикване на аборт, прилагани през 19 век в Англия

Методи за предизвикване на аборт, прилагани през 19 век в Англия

От 1870г.

Методи за предизвикване на аборт, прилагани през 19 век в Англия - изображение

През 1870 година в Англия се наблюдавал постоянен спад в раждаемостта в Англия. Установило се, че причината за тази негативна тенденция не е свързана с употребата на новопоявилите се изкуствено синтезирани контрацептиви, а на по-традиционните методи за предпазване от нежелана бременност (каквито са въздържанието и прекъснатият полов акт).

Постоянният спад на раждаемостта в Англия косвено е свързан с промените във възприятията на хората и немалките разходи по отглеждането на дете. Разбира се, жените намирали начини да се справят с евентуалната поява на нежелана бременност, въпреки съществуващият закон, забраняващ абортите, приет през 1803 година.

Средствата, предизвикващи прекъсването на бременността били дискретно „рекламирани”, а английската народна медицина изобилствала от средства и методи за индуцирането на спонтанни аборти. Сред англичанките, част от работническата класа били популярни опасните „очистителни”, включващи в състава си блатна мента алое и терпентин, които при определени условия предизвиквали умъртвяване на плода. Други методи за изкуственото индуциране на аборт включвали потапянето на жената в гореща вана с джин, подлагали се на екстремни натоварвания, предприемали се „контролирани” падания по стълбите, приемали се лекарства, прилагани във ветеринарната медицина. Така наречените криминални аборти били доста често срещани, въпреки че кървавата услуга можела да струва живата на жената. Приблизителните оценки за броя на незаконните аборти, извършени в Англия варират в широки граници. Въпреки това, направено преброяване сочи, че през 1914 година около 100 000 жени са се подложили на манипулации, изкуствено предизвикващи умъртвяването на плода. Процедурата най-често е включвала приемът на лекарства.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_abortion

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЗдравни проблемиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияАлт. медицинаПсихологияНовиниСпортСоциални грижиТестовеВидеоРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичности