Начало История на медицината Мистериозната болест, погубила ацтеките, вероятно е била салмонелоза

Мистериозната болест, погубила ацтеките, вероятно е била салмонелоза

От 1545г. до 1576г.

Мистериозната болест, погубила ацтеките, вероятно е била салмонелоза - изображение

Империята на ацтеките е унищожена в началото на 16-ти век от испанските конкистадори. Основната причина за падението на могъщата индианска държава е разразилата се в столицата Теночтитлан епидемия на едра шарка, донесена в Америка от колонизаторите. След като опустошителната зараза преминава през града, а после и през цялата империя, в жертва на болестта падат около 8 милиона индианци. Това позволява на испанските войски да нахлуят безпроблемно в укрепленията на ацтеките и да унищожат вековната страна.

Въпреки инвазията на конкистадорите голяма част от коренното население на днешно Мексико продължава да живее в относителен мир в пределите на Испанската империя. Те запазват своите бит и култура, като използват езика на завоевателите само когато контактуват с официалните институции или с Църквата.

Само 15 години след падането на Теночтитлан нова епидемия отнема живота на около 20 милиона души, като повечето от тях са етнически ацтеки. Никой, дори испанците, не знае името на новопоявилата се болест, затова коренното население на Централна Америка я нарича „коколизтли“, което в превод от езика Нахуатл означава просто „мор“.

Симптомите на заразата са ужасяващи и приличат по-скоро на Божие наказание, отколкото на естествена болест. Морът започва с гадене, треска и главоболие, а на третия ден от ушите и устата на заболелия започва да тече кръв. Ужасяващата напаст се разнася из целия регион и убива около 80% от местните жители.

Съвременна рисунка на Теночтитлан

Дълги години никой не успява да обясни какво е причинило кошмарната епидемия, погубило повечето оцелели от испанската инвазия ацтеки. Почти пет века по-късно екип от археолози пристигат в Мексико, водени от Ошилд Вогене, част от преподавателския състав на Археоложкия факултет към института Макс Планк. Тяхната цел е да изследват костите на загиналите коренни жители в страната, покосени от мистериозната зараза и да установят нейния произход.

Академиците разучават внимателно скелетите на 24 починали в средата на 16-ти век ацтеки. Гробището, от което останките са извадени, е записано в испанските архиви като лобно място за покосените от мора. Учените с изненада забелязват следи от бактерията Salmonella enterica в зъбите на голяма част от ексхумираните тела.

бактерията салмонелаВ списанието „Ecology and Evolution“ Ошилд Вогене твърди, че щамът на болестта салмонелоза, намерен в изследваните останки, може да породи симптоми, описани в испанските архиви, отнасящи се за мора от 16-ти век. Според нея заразата се разпространява из целия ареал чрез питейната вода и храната. Археологът вмята още, че щом бактерията е оставила следи в зъбите, болестта е била в напреднал стадий във времето, когато човекът е починал.

За съжаление за учените все още е рано да заключат, че салмонелозата е основната причина за мора в средата на 16-ти век. Следи от бактерията са намерени само в 1/3 от изследваните скелети, а по това време умират около 80% от коренните жители на Централна Америка. За да се установи напълно причината за гибелната епидемия, трябва да се извърши пълен ДНК анализ, за който се изискват повече време и генетичен материал.

Не е ясно и дали салмонелозата е внесена в Новия свят от конкистадорите или е типична за континента болест. За момента няма данни за потвърждаването на нито едно от двете предположения. Все пак Вогене е на мнение, че екипът й е много близо до разкриването на загадката, която остава забулена в мистерия половин хилядолетие.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: natureecoevocommunity.nature.com

Снимки: www.ancientfacts.net

www.rulepanel.ru

www.foodpoisoningbulletin.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаХранене при...НовиниИсторияПатологияАлт. медицинаИзследванияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЛечения