Начало История на медицината Мистериозната епидемия, която убива 15 милиона човека в Мексико през XVI в.

Мистериозната епидемия, която убива 15 милиона човека в Мексико през XVI в.

От 1545г. до 1575г.

Мистериозната епидемия, която убива 15 милиона човека в Мексико през XVI в. - изображение

Периодът XV и XVIII в. е изключително важна част от историята на човечеството, тъй като е белязан от т. нар. велики географски открития – достигането и буквално насилственото завладяване на трите нови континента Северна и Южна Америка и Австралия. Освен насилствена смърт, гонения и репресии, европейските „откриватели“ донасят в новите земи и много нови заболявания, които са непознати на местното население и примитивните народи нямат изграден имунитет срещу тях. Така започва и нашата история…

Когато европейските конкистадори отплават за Новия свят, през Атлантическия океан преминава и опустошително заболяване. Учените наскоро идентифицираха вероятния виновник за смъртоносната епидемия, разразила се в тази мрачна глава от историята – заболяването убива почти 80% от коренното население на Мексико, или 15 милиона хора.

Проби от древно ДНК, извлечено от зъби на жертви, починали по време на епидемията от 1545-1550 г., разкриват първата известна поява на салмонелозата на двата американски континента. Изследването индикира, че през XVI в. е пренесена смъртоносната бактерия Salmonella enterica, която причинява ентеричната (още тироидна) треска, свързана с тифоидната треска.

Или поне така я наричаме ние днес. Когато заболяването се вихри и сее смърт в Мексико и Гватемала, е известно сред индианците като „коколизтли“ (cocoliztli – буквално епидемия, чума, мор – бел. ред) или „хуей коколизтли“ (голям мор). От друга страна испанците го наричат pujamiento de sangre (обилно кървене, пълно кръвотечение). Независимо от различните езици и терминология, названията означават едно и също нещо: смърт.

Индиански лекари
 Доскоро учените смятаха, че епидемията е била от морбили, едра шарка, тиф или др.

„Треската е силно заразна, изгаряща, с висока температура и доста продължителна. В повечето случаи се оказва фатална и изходът е летален. Езикът на болните е сух и черен, мъчи ги жажда.“ Това е описанието на францисканският монах Фрай Хуан де Торкемада, което той дава през 1576 г. по време на второто избухване на епидемията.

„Урината е морскозелена, тревистозелена или черна, понякога с по-блед цвят. Пулсът е учестен и слаб, понякога почти липсва.“

Заразените изпадат в делириум, получават дизентерия, припадъци, обилно кървене и повръщане.
Доскоро се смяташе, че биологичният причинител на тези ужасни симптоми е друг: морбили, едра шарка, тиф или вирусна хеморагична треска. Тези хипотези и предположения остават в миналото, защото екип от учени от германския научен институт „Макс Планк“ вече разполага с първите преки ДНК доказателства, които подкрепят едно алтернативно обяснение за началото на епидемията.

В града на народа мищеки Тепосколула-Юкундаа в Оаксака, Мексико, археолозите са разкрили повече от 30 скелета на хора, станали жертва на коколизти. Чрез нова технология за скрийнинг на ДНК, наречена Meta Genome Analizer Alignment Tool, учените откриват щам на S. enterica , наречен Paratyphy C.

Това обаче не означава, че други патогени не са по някакъв начин свързани със смъртоносната епидемия. Към момента единствената регистрирана бактерия е S. enterica Paratyphi C – най-вероятно внесена в Новия свят от испанците и най-достоверния виновник за смъртта на толкова много хора.

През годините много изследователи са спекулирали за причината за мистериозната епидемия, оставила безконечна следа от трупове в човешката история. Но за първи път учените успяват да идентифицират евентуалния патоген, причинител на заразяването. Това не е единствената добра новина – в бъдеще науката вече ще разполага с нов инструмент и технология за разпознаване на биологичните причинители на епидемии, разразявали се в древния свят. Учените вече ще могат да търсят молекулярни следи от много инфекциозни агенти в материали, открити по време на археологически изследвания. А всяко знание за миналото винаги носи познание и за бъдещето – а именно как днес можем да се справим с опасните заболявания и да ги предотвратим.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.sciencealert.com/mysterious-bloody-pestilence-almost-wiped-out-mexico-finally-identified-cocoliztli-salmonella

снимки: news.com.au

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаХранене при...НовиниИсторияПатологияАлт. медицинаИзследванияЛюбопитноЛечения