Начало История на медицината Наблюденията на Николас Кулпепър, свързани с лечебния потенциал на лапада

Наблюденията на Николас Кулпепър, свързани с лечебния потенциал на лапада

От 1616г.

Наблюденията на Николас Кулпепър, свързани с лечебния потенциал на лапада  - изображение

Бързаме да ви припомним, че Николас Кулпепър (1616г.-1654г.) се смята за един от бележитите автори, допринесли в исторически план много за развитието на познанието за билките и техните употреби. Важна подробност е тази, че той налага и утвърждава специфично ново направление в областта, което кръщава астрологическо билколечение. Николас вярва, че всяко медицинско растение по някакъв начин се обвързва тясно и се влияе от положението на различните планети. Така стоят нещата и с лапада, който, поне според специалиста, се намира под влиянието на Юпитер. Всъщност, англичанинът е фен на всички видове от този род многогодишни растения, но жълтият лапад безспорно му е безапелационен фаворит.

В творбите си "Culpeper's Complete Herbal" и "List of plants in The English Physitian" авторът обръща специално внимание на споменатия зелен познайник, коментирайки, че той е особено полезен за пречистване на кръвта, както за "разтоварване" на черния дроб, особено на пациенти с холера. Ето как: противодействайки на излишъка от т. нар. жълта жлъчка. Още древните гърци посочват, че жълтата жлъчка е телесна субстанция, която, по своята същност, е гореща и суха, а, когато тя е повече от необходимото в тялото, това може до доведе до възпалителни състояния и покачване на телесната температура; трески.

Опирайки се на подобно схващане, не само Николас, но и много други билкари от по-модерния период смятат, че жълтият лапад охлажда "горещината" в черния дроб. Кулпепър препоръчва, при приготвянето на месни продукти, те да се варят в комбинация с корен от растението /без значение кой вид от него ще бъде избран/. Разбира се, чисто от практична гледна точка, подобен трик би затруднил работата на жените, заети в домакинството, смята писателят билкар. Причината: багрилата в корена оцветят посудата в черно. Естествено, Николас Кулпепър в никакъв случай не е единственият, който препоръчва жълтия лапад като тонизиращо средство за черния дроб. Векове по-късно и други английски експерти, между които Кук, Кинг, Скъдър и Файв, ще коментират възможностите на зеления лек като отлична алтернатива за пречистване на кръвта.

Николас обаче е от специалистите, които смятат, че, освен корена, семената на лапада също могат да се похвалят с добър здравословен профил. Включени в разнообразни отвари, те също благоприятстват кръвообращението.

В крайна сметка, наблюденията на англичанина повишават репутацията на зеленолистното растение, а по-нататък във времето още много лечители и медици ще го включат в билковите си рецепти.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://naturallysimple.org/living/2016/08/04/yellow-docks-versatile-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаТестовеСнимкиХранене при...НовиниСпортПатологияИзследванияОрганизацииФизиологияАлт. медицинаСъставкиКлинични пътекиДиетиЛечения