Начало История на медицината Най-дълго практикуващият педиатър в света: Лейла Денмарк и приносът й за развитието на педиатрията

Най-дълго практикуващият педиатър в света: Лейла Денмарк и приносът й за развитието на педиатрията

От 1928г.

Най-дълго практикуващият педиатър в света: Лейла Денмарк и приносът й за развитието на педиатрията  - изображение

Американката Лейла Денмарк безспорно можела да се гордее със своите впечатляващи 73 години професионален стаж като педиатър. Тя се пенсионирала през 2001-та, на 103 години, а основната причина да преустанови медицинската си дейност билa най-вече влошеното й зрение. Иначе, по време на цялата си кариера дамата се отличила като изключително добър диагностик и като експерт със страхотен подход към децата. Денмарк рядко таксувала своите пациенти повече от 10 долара за консултация в кабината си, а за нея било съвсем естествено да прекара повече от час в консултиране на някоя "нова" майка.

Лейла била третата жена, получила медицинско образование от колежа в Джорджия през 1928г. Веднага след дипломирането си, Денмарк постъпила на стаж в отделенията за чернокожи в болницата "Грейди", в Атланта. Малко по-късно тя се присъединила към екипа на детското болнично заведение "Henrietta Egleston Hospital for Children", където, на практика, се оказало, че е първият стажант.

През 1931-ва, след раждането на дъщеря си, американката основала частна клиника в собствения си дома. А когато през същата година Централната презвитерианска църква отворила своята благотворителна клиника за бебета в Атланта, Денмарк започнала да посещава заведението редовно на свободна воля и без да очаква заплащане за медицинските си услуги.Впоследствие, в периода от 1933-та до 1944-та, Лейла провела мащабно проучване, свързано с диагностиката, лечението и имунизацията срещу коклюш – коварно заболяване, разпространено най-вече сред малчуганите, което по онова време често довеждало до фатален край сред заболелите бебета в непривилегировано положение. Дългогодишните й опити и наблюдения в гореспоменатата благотворителна клиника, спонсорирани от компанията "Ели Лили" и от университета "Емори", допринесли много за разработването на ефикасна ваксина срещу магарешката кашлица.

Някъде в средата на професионалния си път, през 1971-ва, Лейла Денмарк написала прочутата си книга "Всяко дете трябва да получи шанс" ("Every Child Should Have a Chance"), в която споделила своите възгледи, касаещи отглеждането на най-малките. По същото време в педагогическите среди течало сериозно реформаторско движение, привържениците на което смятали, че хлапетата трябва да се оставят да се развиват сами, а родителската намеса в отглеждането и възпитанието им да бъде сведена до минимум. Денмарк останала равнодушна към новата парадигма и твърдо защитавала тезата си, че майките и бащите трябва отговорно да подхождат към развитието на наследниците си, за да им осигурят добро здраве и щастливо детство.

Американката силно вярвала, че, след като създаде поколение, жената не бива да напуска дома си, за да се връща на работа – схващане, заради което била немалко критикувана в медийните среди. Лейла определено не била почитател на детските заведения за отглеждане на мъници, защото смятала, че, попаднал в такава среда, малчуганът не може да развие усещане за самодисциплина, както и доверие в другите.   

Както можете да предположите сами, по време на своята кариера Лейла Денмарк била награждавана многократно с престижни отличия за редица свои медицински постижения. Тя починала в Атина, на първи април 2012, на 114 години. В едно от последните си интервюта преди смъртта си, достолепната дама споделя, че нейната формула за дълголетие била да прави това, което обича, и да се храни здравословно. Любопитното е, че от 70-годишнината си до края на живота си Лейла избягвала да консумира продукти с добавена захар.

Тя определено е интересна личност и има своя немалък принос в развитието на педиатричната медицинска област в САЩ.

 

Снимка: drleiladenmark.com

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.georgiaencyclopedia.org/articles/science-medicine/leila-denmark-1898-2012

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияХранене при...МикробиологияЛюбопитноБотаникаЛеченияСнимкиНовиниСоциални грижиЛайфстайлНаправления в медицинатаСпециалистиСпортЗдравни съветиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизации