Начало История на медицината Разработване на първата успешна ваксина срещу коклюш

Разработване на първата успешна ваксина срещу коклюш

От 1934г.

Разработване на първата успешна ваксина срещу коклюш  - изображение

Коклюшът (пертусис) е заболяване, което в по-минал период е било истински бич сред децата. В продължение на векове много родители са живеели в страх за малчуганите и не са знаели как да ги предпазят от коварната болест, наричана още и магарешка кашлица.

Едва в началото на 20-ти век белгийските учени Борде и Жангу успели да изолират в чиста култура патогенния микроорганизъм, причиняващ пертусиса. Така те поставили началото на първите опити за разработване на ефикасен препарат за превенция срещу въпросния здравословен проблем. Започнатото от двамата специалисти обаче щяло да бъде завършено успешно малко по-късно от една американка – начетената бактериоложка Пърл Кендрик.   

След като завършила "Syracuse University", Кендрик, като всеки млад учен, била готова да даде своя принос в полза на човечеството. Една плашеща статистика от 30-те години на 20-ти век в крайна сметка предопределила научните й търсения занапред – интелигентната дама научила, че в САЩ през разглеждания период магарешката кашлица отнела живота на близо 6,000 души, като една голяма част от жертвите (95%) били… деца.

Американката си дала сметка, че откриването на ефикасна ваксина срещу пертусиса представлява неотложна задача. Затова тя се преместила в американското градче Гранд Рапидс и започнала да работи в "Western Michigan Branch Laboratory" към Министерството на здравеопазването в Мичиган. Там именно Кендрик се срещнала с колегата си Грейс Елдърниг, с която щели да си сътрудничат във важната мисия.

През 1932-та  дамите стартирали серия от клинични проучвания, свързани с коклюша, и въвлекли в проекта още съмишленици. И двете били изключително отдадени на работата си и често им се случвало да прекарват по цели дни и нощи в лабораторията. "Под светлината на керосинови лампи ние изследвахме различни проби, взети от кашлящи, повръщащи и задушаващи се деца. Видяхме на какво е способно заболяването.", спомня си с тъга в статия от американската преса Елдъринг. Именно огромното им желание малчуганите да растат здрави и щастливи мотивирало учените да продължат своите опити.

През 1934г. тяхната ваксина срещу магарешка кашлица била факт, а до 1937г. тя била тествана на повече от 5,800 хлапета. Резултатите били впечатляващи: сравнени с контролна група деца, тези, които били ваксинирани, развили силен имунитет срещу пертусиса. В края на 1939г. и началото на 1940г. животоспасяващият препарат бил въведен в масова употреба в Мичиган, а през 1943г. - повсеместно на цялата територия на САЩ. До 60-те години на 20-ти век процентът на заболеваемост от коклюш бил сведен до минимум – само до 5%, в сравнение с данните от 1934г. А малко по-късно ваксината на американките щяла да влезе в състава на комбинираната ваксина срещи дифтерия, коклюш и тетанус.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛеченияСнимкиСоциални грижиНовиниХранене при...МикробиологияБотаникаНормативни актовеЛайфстайлПсихологияСпортАнкетиВидеоАлт. медицинаЗдравни съветиТестове