Начало История на медицината Най-известните британски отровителки през 19-ти век

Най-известните британски отровителки през 19-ти век

От 1801г. до 1900г.

Най-известните британски отровителки през 19-ти век - изображение

Отравянето е един от любимите методи на потайните убийци. Сипването на смъртоносни вещества в храната или питието на жертвата не оставя външни следи. По времето на Викторианската епоха този способ за отстраняване на неприятелите си става изключително популярен сред жените, които искат да се отърват от неудобни свидетели или просто да умъртвят съпрузите си. В тази статия ще ви разкажем за най-знаменитите жени-отровители, чиито престъпления остават забулени в мистерия дълги години.

На чело на списъка ни застава Аделейд Бартлет. Англичанката от френски произход се жени на младини за Едуин Бартлет. Бракът им е сключен по политически причини, затова между двамата не пламва дори искрица любов. Съпругът на Аделейд е с 10 години по-стар от нея и има множество здравословни проблеми, включително гниещи зъби и тения. Освен това не обръща никакво внимание на младата си спътница в живота.

Аделейд БартлетБъдещата отровителка намира утеха в обятията на Джордж Дайсън. Дайсън е близък приятел на семейството, играещ ролята на духовен консултант на Едуин. Според Аделейд съпругът й няма нищо против възникналия романс между двамата. Дори подписва документ, който гласи, че след смъртта си оставя на жена си всичкото си имущество, а приятелят му ще наследи неговия бизнес.

Четири месеца след като завещанието на Бартлет е написано, той умира. Намерен е мъртъв от съпругата си на сутринта на 1-ви януари, 1886. Аделейд твърди, че съпругът й се държал странно по време на Новогодишното тържество, а на сутринта го заварила студен и безжизнен. След аутопсията, в стомаха на починалия е намерено голямо количество хлороформ. Интересното е, че липсват каквито и да е следи от отровата в гърлото на мъртвеца.

След разследване на лондонската полиция се оказва, че хлороформът е закупен от Аделейд, която взима рецепта за него от зъболекаря на Едуин. След като вдовицата е арестувана и подложена на разпит, цялата история за аферата на жената излиза наяве. Преди и двамата любовници да са екзекутирани по обвинения за съучастничество в убийство, лекарите питат отровителката как е успяла да вкара токсина в стомаха на съпруга си без той да остави каквито и да е следи по гърлото на жертвата. Аделейд решава да отнесе тайната си в гроба…

Друг обвит в мистерия случай е този на Мадлийн Смит. Родената в Глазгоу красавица започва афера със свещеника Емил Ланжлие. Младата дама, запленена от забранения романс между нея и духовника, изпраща на възлюбения си множество еротични писма.

Мадлийн СмитЗа съжаление любовта им е обречена, тъй като бащата на Мадлийн я сгодява за семеен приятел. Тъй като девойката е лоялна на рода си, тя иска да е сигурна, че бъдещият й съпруг няма да разбере никога за нейната афера. Тя моли свещеника да унищожи писмата й. Воден от ревност, Емил Ланжлие не само отказва да направи това, но и заплашва красавицата, че ще покаже цялата кореспонденция на годеникът й.

Мадлийн решава да пристъпи към драстични мерки и сервира на бившия си любовник чаша горещо какао, подправено с арсеник. Духовникът умира след няколко часа. След като властите разкриват тъмното деяние на девойката, срещу нея е заведено дело, но невероятният й чар, както и връзките на баща й, я спасяват от наказание и тя е обявена за невинна жертва на либидото на грешния монах.

Арсеник използва и третата жена, влизаща в списъка на най-известните отровителки през 19-ти век. Мери Ан Котън е жената-убиец с най много жертви по време на Викторианската епоха. Тя причинява смъртта на четиримата си съпрузи, както и на 11 деца, повечето от които са нейни кръвни рожби!

Мери Ан работи като медицинска сестра, затова и успява да прикрие толкова добре причината за кончината на жертвите си. Първият й съпруг е миньорът Уилям Моубри. Семейството има 4 деца, които умират от фатални заболявания. Огорчена от съдбата, отчаяната жена решава да отрови съпругът си и да започне на чисто. Тя умъртвява Моубри, като му поднася няколко малки дози арсеник, взима голяма част от паричното му имущество и се омъжва повторно.

Новият спътник в живота на медицинската сестра се казва Джордж Уд. Няколко месеца след сватбата младоженецът е покосен от „фатална болест“… Овдовялата жена прибира парите от брачната застраховка и скоро се омъжва за трети път. Следващата жертва на „Черната вдовица“ е Джеймс Робинсън, който е баща на 4 деца.

Мери Ан Котън След като брачният съюз е сключен, семейството се радва на няколко години щастие. Мери Ан ражда на новия си спътник в живота пето дете. За „нещастие на съдбата“ скоро всичките рожби на Робинсън са покосени от мистериозно заболяване. Самият той умира от същата инфекция няколко месеца по-късно. Отровителката отново прибира обезщетението, което държавата отпуска за починал съпруг.

Черната вдовица се жени четвърти път. Този път в смъртоносните й обятия попада Фредерик Котън. Само две години след сватбата, господин Котън умира от „чревна инфекция“, която покосява и двете им деца.

Властите стават подозрителни към Мери Ан. Вдовицата е задържана за разпит. Тя разкрива, че има интимни отношения с човек на име Натрас. Полицията обискира дома на отровителката и намира няколко шишета с арсеник. След като за тъмните дела на медицинската сестра-чудовище са намерени солидни доказателства, тя признава, че е убила умишлено 4-мата си съпрузи, както и всичките им деца, без рожбите си от първия й брак. Предполага се обаче, че и те са станали жертва на ужасната си майка.

Мари Ан е екзекутирана през 1873-та чрез обесване. По време на изпълнението на присъдата се събира огромна тълпа, дошла да види как Черната вдовица умира.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/Victorian-Poisoners/

Снимки: http://www.ztele.com/image/policy:1.1752230:1463409177/Poison-Arsenic.jpg?w=490&$p$w=e6c230a

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/MadeleineSmithProfile.png/220px-MadeleineSmithProfile.png

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Mary_Ann_Cotton.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Adelaide_Bartlett.jpg/220px-Adelaide_Bartlett.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Природни катаклизмиИсторияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноХранене при...БотаникаОткритияЗдравни съветиРецептиЛеченияКлинични пътекиСпециалисти