Начало История на медицината Най-красивото арийско бебе в Нацистка Германия било от еврейско семейство

Най-красивото арийско бебе в Нацистка Германия било от еврейско семейство

От 1935г. до 1945г.

Най-красивото арийско бебе в Нацистка Германия било от еврейско семейство - изображение

По времето на Втората световна война в Нацистка Германия хората, изповядващи юдаизъм, са смятани от правителството за „низши хора“. На известната Ванзейска конференция през 1942-ра година генерал Райнхард Хайнрих е назначен от фашисткото правителство за оглавяващ програмата „Окончателното решение на еврейския въпрос“. Целта на това зловещо начинание е да ликвидира всички юдеи на територията на завладените от Хитлер територии.

Райнхард ХайнрихС тази държавна заповед се дава началото на кошмарните събития, довели до смъртта на милиони евреи, които загиват в концентрационните лагери по времето на Холокоста. Изповядващите юдейска вяра жители на Германия и нейните Сателити преживяват един от най-трудните моменти от историята на етноса. Все пак някои от хората, имащи в родословието си еврейска кръв, не само успяват да се слеят с „арийското“ общество, но и да станат известни сред населението на нацистката държава.

По време на Втората световна война, освен на фронта, нациите от двете страни на конфликта се съревновават и в своите открития и начин на живот. Едно от основните състезания , които не включват военни действия, е между САЩ и Германия. Двете страни искат да докажат, че техните граждани са по-витални и по-красиви. Така в Щатите се появява образът на „бебето Гербер“, което става еталон за здраво подрастващо дете.

Нацистите смятат, че трябва да отвърнат на американската провокация. Те организират конкурс за детска фотография, наименуван „Перфектното арийско бебе“. Обявено е, че снимката-победител ще бъде поставена на плакати из цялата страна. Кампанията се провежда още през 1935-та - преди войната, както и гонението на евреите, да започнат.

Един от фотографите, участващ в конкурса, е Ханс Балин, който е безгласен противник на Хитлеровата идеология. Трябва да споменем, че макар по това време все още да няма явна антиеврейска пропаганда, юдейските семейства са тормозени от властите заради скалъпени от локалните правителства „криминални дела“. Тъкмо това навежда Балин на мисълта да изпрати за конкурса снимка на дете, чиито родители принадлежат към потиснатия етнос. Това е неговият малък начин да изкаже негодуванието си към управляващите.

Нацистите не разбират, че изобразеното на фотографията дете е с еврейски корени и, за радост на бунтуващия се фотограф, неговото предложение печели конкурса. Скоро плакати с изображението на малката Хеси Левинсонс се появяват из цял Берлин.

Майката на станалото известно бебе се свързва с фотографа и с разтреперано сърце го пита дали името на детето е известно на нацистите. Той я уверява, че снимката е изпратена без лични данни към нея. Въпреки това изплашените родители не извеждат навън рожбата си в продължение на години, защото се страхуват тя да не бъде разпозната.

Хеси Левинсонс
Хеси Левинсонс, държаща своята снимка, спечелила конкурса "Перфектно арийско бебе".

 

Семейството на Левинсонс оцелява през войната, като единственият засегнат от режима член е бащата на известното бебе - Якоб. Той е арестуван от Гестапо заради изфабрикувани от властта опити за укриване на данъци. Майката бяга с дъщеря си В Латвия, след това в Париж. Когато градът е превзет от германците, двете са изпратени от съпротивата в Куба. Години по-късно се заселват в САЩ.

Идентичността на детето - символ дълги години остава неразкрита. Хеси Левинсонс разбира за своята популярност сред нацистите от своята майка. По това време момичето от немските плакати вече е зряла жена, носеща званието „ професор по биология“. Тя разказва за своята тайна на американските медии. В интервюто тя споделя, че славата й на „перфектно арийско дете“ е възприемана от нея и нейните близки като „форма на отмъщение“, която макар и дребна, е изобличавала наяве нелепостта на нацистката идеология.

Редактор: Георги Динев

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/10938062/Nazi-perfect-Aryan-poster-child-was-Jewish.html

Снимки: http://allthatsinteresting.com/thumb/800.422.http://allthatsinteresting.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/06/perfect-aryan-baby-jewish-og.jpg

https://secure.i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02960/hessy02_2960553k.jpg

https://www.thevintagenews.com/wp-content/uploads/2016/10/Bundesarchiv_Bild_146-1969-054-16_Reinhard_Heydrich-443x640.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияПсихологияСнимкиИсторияЛайфстайл