Начало История на медицината Нина Браунуолд и незаменимата й роля в хирургията отвъд Океана

Нина Браунуолд и незаменимата й роля в хирургията отвъд Океана

От 1952г.

Нина Браунуолд и незаменимата й роля в хирургията отвъд Океана  - изображение

Д-р Нина Стар Браунуолд е една от първите практикуващи жени хирурзи в нюйоркската болница "Белвю" в периода от 1952 година от 1955 година. Като пионер в областта на сърдечната хирургия, през 1960 година дамата ръководи екип, който за пръв път заменя човешка сърдечна клапа с изкуствена. Освен това, Нина е първата дама, удостоена със сертификат от Американския съвет по гръдна хирургия, и първата, избрана за член на Американската асоциация по гръдна хирургия.

Като студентка, Браунуолд се обучава в областта на общата хирургия в медицинския център на Джорджтаунския университет. Следдипломната си квалификация лекарката държи в хирургичната лаборатория на д-р Чарлз Хуфнагел. После, съвместно с д-р Андрю Дж. Мороу, в хирургическата клиника в Националния сърдечен институт (NHI) тя се посвещава на работата, която много скоро ще я направи известна. Д-р Мороу помага изключително много на своята млада колежка, съдействайки й да изгради стабилна мрежа от професионални контакти и предоставяйки й достъп до ценни ресурси, необходими за проекта й по разработването на изкуствената клапа.

Така, когато е само 32-годишна възраст, Стар, заедно с операционния си екип, извършва първата успешна хирургическа интервенция по поставяне на заместваща митрална клапа. Изкуствената версия, както споменахме и по-горе, е създадена по идея на Браунуолд и е изработена от нея. Нина обаче не спира до тук, а впоследствие разработва и механична клапа с покритие, която в края на 60-те и началото на 70-те на миналия век е поставена на хиляди пациенти. Естествено, това не е единственият принос на американката. Браунуолд въвежда безброй иновативни техники в сферата на сърдечносъдовата хирургия, между които употребата на клетъчни култури за предотвратяване на появата на съсиреци след поставянето на протезни клапи. Едновременно с това, докторката разработва безброй циркулаторни спомагателни устройства.

Въпреки безспорния си успех, д-р Браунуолд среща професионални трудности след като напуска ръководения от Мороу отдел. Като майка на три деца, тя трябва да балансира между семейните отговорности и тежките ангажименти в динамично променящата се професия на сърдечносъдовия хирург. Въпреки всичко, дамата успява да се прояви като истински професионалист и работи усърдно до края на дните си.

По статията на работи: Красива Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_41.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияФизиологияНовиниЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛеченияИнтервютаОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиНаправления в медицината