Начало История на медицината Нов метод, улавящ ранни признаци на отхвърляне на кардиотрансплантите

Нов метод, улавящ ранни признаци на отхвърляне на кардиотрансплантите

От 1973г.

Нов метод, улавящ ранни признаци на отхвърляне на кардиотрансплантите - изображение

Постижение, направено през 1973 от учените, част от групата в "Stanford", свързано с нова технология отвежда историята на сърдечните трансплантации на друго, различно ниво. В лабораторни условия, върху опитните животни, принадлежащи на Шъмуей се изпробва перкутанна интравенозна ендомиокардна биопсия. В началото на процедурата специален биоптомен катетър се въвежда през югуларната вена в дясната камера. Взема са малка тъканна проба, която да констатира евентуални признаци на отхвърляне на кардиотранспланта. Преди въвеждането на тази технология хирурзите имали тежката задача да оценят огромната тежест и риск, да съобразят собствената си преценка с клиничните данни и електрокардиографските промени. Тяхна била отговорността дали да увеличат ненужно имуносупресивното лечение на пациента, понасяйки евентуалната отговорност за случаrте, в които това не било необходимо. Категорично е доказана връзката между хистологичните събития в миокарда и признаците за отхвърлянето на новоприсадените сърца.

Перкутанната трансвенозна ендомиокардна биопсия веднага е добавена към протокола за мониторинг на алографтите в Станфорд, за да могат да се потвърждават почти веднага и най-малките признаци на отхвърляне на новоприсадените органи.
От 1974 г., опитът "Stanford" възлиза на 59 успешни човешки сърдечни трансплантации, с преживяемост 43% за 1 година, 40% за 2 години и 26% - 3 години.

Натрупването на повече опит от трансплантациите и постигането на по-голяма продължителност на живота на пациентите означава по-добро разбиране на процеса на отхвърляне. Така се прави още една стъпка, необходима, за да подобри допълнително сърдечна трансплантации.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Daniel J. DiBardino, "History and Development of Cardiac Transplantation"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛеченияНовиниЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиЛюбопитноМедицински изследванияХранене при...Клинични пътекиПсихологияСпортЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиОрганизацииАнатомияБотаникаЗаведенияАлтернативна медицина