Начало История на медицината Ойген Щайнах: от присаждането на тестиси на хомосексуалисти до основите на ендокринологията

Ойген Щайнах: от присаждането на тестиси на хомосексуалисти до основите на ендокринологията

От 1861г. до 1944г.

Ойген Щайнах: от присаждането на тестиси на хомосексуалисти до основите на ендокринологията - изображение

Ойген Щайнах (1861-1944) е роден в Австрия в потомствено семейство на лекари. Освен с медицина, дядо му се занимава с отглеждането на едър рогат добитък. Опитът на Щайнах с размножаването на говедата и физическите и поведенчески промени у тях вследствие на скопяването им по-късно оказват влияние върху работата му. Той изучава естествени науки в Женевския университет в Швейцария, а по-късно медицина във Виенския университет.

Благодарение на опитомяването и кастрирането на домашните животни в продължение на много векове учените разбират, че тестисите произвеждат вещество, което влияе върху сексуалните характеристики при мъжките животни.  Няколко десетилетия по-рано през 1849 г. физиологът Арнолд Бертхолд от университета в Гьотинген, Германия, кастрира петли и присажда тестисите им върху други части от телата им, за да изследва ролята на половите органи върху половите им характеристики. Бертхолд отбелязва, че когато отстранява тестисите им, физическите и поведенчески характеристики на петела отслабват. Но когато присажда тестисите върху друга част от тялото им, петелът се връща към нормалните си физически и поведенчески характеристики.

По този начин Бертхолд стига до заключението, че циркулацията на кръвта осигурява връзка между веществата, секретирани от тестисите, и мозъка. Но тъй като пълното премахване на половите жлези на петела е трудно, много учени отхвърлят резултатите и заключенията от експериментите му.

Между 1894 и 1910 г. Щайнах повтаря експериментите му, но с плъхове. Той отстранява тестисите и ги присажда в коремната област на гризачите и отбелязва, че след тази процедура нормалните мъжки полови характеристики изчезват. Те включват както физически особености като изпъкналост и размер на половите органи (пениси и зърна), форма и размер на тялото и качество на косъма, така и поведенчески: сексуално поведение, агресия, грижовност.

След успешното присаждане на тестисите към корема, плъхът възстановява физическите и поведенчески характеристики на нормалните мъжки плъхове. Заключенията му са, че половите органи влияят върху физическите функции и сексуалното поведение, но не констатира пълна зависимост между тях.

По време на експериментите си с плъхове, Щайнах започва да изследва местоположението на половите хормони в човешкото тяло. През 1850 г. Франц Лейдиг от университета в Тюбинген, Германия, отбелязва наличието на интерстициални клетки (клетки, разположени между два други вида клетки) в тестисите. Той също така открива, че те обграждат няколко канала и произвеждат сперматозоиди, което го навежда на хипотезата, че те произвеждат и половите хормони.  

Резултатите на Лейдиг вдъхновяват две противоположни теории. Според едната интерстициалните клетки в половите жлези секретират полови хормони, а според другата – те са съединителна тъкан, а при мъжките индивиди сперматозоидите произвеждат половите хормони.

През 1910 г. Щайнах използва гризачи в ранна възраст, за да проучи и двете теории. Той отбелязва, че след премахването на половите органи на плъховете, те никога не навлизат в пубертет, но ако тестисите бъдат присадени към друга част на тялото, животното продължава да се развива нормално. Така той доказва, че производството на мъжки полови хормони се случва в тактически интерстициални клетки, наречени клетки на Лейдиг.

През 1912 г. Щайнах започва да изучава техниките за подмладяване. Според него вазектомията може да спре производството на сперма и да предизвика повишаване на производството на полови хормони при мъжете. Чрез увеличаването на количеството на половите хормони Щайнах смята, че сексуалният им нагон ще се възобнови. Така той разработва специална процедура за подмладяване, която набира популярност в Европа.  

През същата 1912 г. Щайнах започва да експериментира и с присаждане на полови органи на животни от противоположния пол. При тези експерименти той кастрира мъжки морски свинчета и им трансплантира яйчници. Същото прави при женските, присаждайки им тестиси. Той открива, че мъжките свинчета развиват женски характеристики – като зърна, произвеждащи мляко, а нормалните мъжки морски свинчета започват да ги задирят. Поведението им също се променя. Този експеримент поставя началото на работата на Щайнер върху връзката между хормоните, сексуалното поведение и умствените качества. Той дори обсъжда идеите си със Зигмунд Фройд, когото познава още от университета. Техните дискусии пораждат интереса му към ролята на хормоните при хората със хомосексуална ориентация.

През 1918 г. Щайнах започва съвместна работа с уролога Лихтенщерн върху хормоните и сексуалността. Те извършват експерименти, при които Лихтенщерн заменя тестисите на хомосексуални мъже с такива, взети от "нормални" мъжки индивиди. Тестисите се вземат от хетеросексуални мъже с трети тестис, който при раждането им дори не слиза в скротума и се премахва хирургически. Според двамата учени това довежда до "редактиране" на сексуалните наклонности на хомосексуалните мъже, които отново започват да изпитват привличане към жени.

Що се отнася до подмладяващата процедура, той я оставя в ръцете на по-компетентни от него лекари, като само следи резултатите. Те се оказват незадоволителни – при някои от мъжете се наблюдава увеличение на либидото, при други не.

През 30-те години въз основа на изследванията на Щайнер учените изолират ефикасен естествен женски хормон, наречен Еменин. Но необходимостта от по-добър евтин естроген за перорално приложение остава. Щайнах експериментира с женски плъхове, на които инжектира екстракти от яйчници и плацента, с цел да разбере дали повишаването на количеството на половите хормони при женски индивиди водят до подмладяване. Работата му привлича вниманието на химическата индустрия и с помощта на корпорацията Schering-Kahlbaun в Берлин, е създаден ранен стандартизиран, пречистен и концентриран разтвор от женски хормони за хормонална терапия. Продуктът, по-късно преименуван на Прогинон-Б, се използва широко и днес.

Кариерата на Щайнах приключва през 1938 г., когато Германия превзема Австрия. Библиотеката му е конфискувана, а записките му са унищожени. Тъй като Щайнах и съпругата му са евреи, Швейцария им дава постоянно убежище, за да ги спаси от лапите на Хитлер. През септември 1938 г. съпругата му се самоубива в Цюрих. Щайнах се опитва да емигрира в САЩ, но не успява и умира сам през 1944 г. в Монтро, Швейцария, на 84 години. Изследванията му допринасят за развитието на медицината и полагат основите на ендокринологията.  

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://embryo.asu.edu/pages/eugen-steinach-1861-1944 

снимки: austriaforum.com; freakonomics.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияПсихологияАнкетиИнтервютаСпециалистиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаФизиологияХранене при...СпортЛеченияОрганизацииБотаника