Начало История на медицината 11 нелепи начина за лечение на хомосексуалността, използвани в миналото и днес

11 нелепи начина за лечение на хомосексуалността, използвани в миналото и днес

От 1801г.

11 нелепи начина за лечение на хомосексуалността, използвани в миналото и днес - изображение

За разлика от онова, което вероятно твърди дядо ви – че по време на комунизма нямало хомосексуализъм и извращения и, че гейовете са "продукт" на САЩ – хомосексуалността съществува от древни времена. Или поне от древен Рим и древна Гърция, откъдето датират първите писмени свидетелства за тези по-специфични сексуални отношения. Но имайки предвид, че хомосексуалността не е прецедент в животинския свят – тя е засвидетелствана и широко разпространена сред много животни като например маймуните, които са ни най-близките братовчеди – най-вероятно различната сексуална ориентация е съществувала и при най-древните предци на съвременния човек като Homo Habilis (сръчен човек).

Но в момента, в който хората започват да възприемат еднополовите сексуални и романтични отношения като нещо нередно, започват и опитите за "лечение" на засегнатите индивиди, за да бъдат избавени от неестествените си подтици и желания.

Въпреки че хомосексуалността някога се е смятала за опасно, неестествено и нежелано състояние от медиците, особено през XIX и XX век, днес лекарите, психиатрите и психолозите поддържат единното становище, че неконвенционалната сексуална ориентация не е заболяване и не съществува нито метод, нито смисъл за "лекуването" й.

Разбира се по света продължават да съществуват много организации и дори цели страни, чиято държавна политика е насочена към изкореняването на хомосексуалността. Но много по-интригуващи, а в някои случаи и плашещи, са методи, използвани за "лечение" на хомосексуалистите в недалечното минало. От интензивно каране на колело до присаждане на тестиси – проследете забавната история на най-странните терапии за връщане към "десния бряг".

Хипноза

Ръчен часовникПрез XIX век хипнозата е метод, често употребяван при "лечението" на хомосексуалността. Когато същият онзи Шренк-Нотцинг не бил зает да изпраща гейове по бордеите, той обичал да ги хипнотизира. През 1892 г. германският психолог съобщава за успех при лечението на 32 случая на "сексуални перверзии". Дванадесет от тези пациенти той определя като "излекувани", което означава, че те са "напълно способни да се борят с фиксидеите си, да задълбочават чувството си за дълг, самоконтрол и правилната си ориентация."

Каране на колело

През 1892 г. американският невролог Греъм М. Хамънд препоръчва интензивно каране на колело като ефикасен метод за лечение на хомосексуалността. Той вярва, че решението на проблема се корени в нервното изтощение и, че тренировките с колело ще възстановят здравето и хетеросексуалността на индивида.

Електроконвулсивна терапия

В средата на миналия век електроконвулсивната терапия, известна още като електрошокова, се използва масово за лечение на хора с нестандартна сексуална ориентация. За съжаление, дори 50 години по-късно, някои "лекари" смятат, че токът е удачен лек за хомосексуализма. Самюел Бринтън от Айова споделя личната си история. Той е отгледан в консервативно баптистко семейство, което го принуждава да се подложи на "християнска" терапия за връщане към правилната сексуална ориентация. По време на т. нар. "Адски месец" му поставили тънки иглички в пръстите, а след това, докато му показвали снимки на сексуални взаимоотношения между мъже, през тялото му прокарвали ток.   

Ехограф на зародишНамесване в развитието на зародиша

Гюнтер Дорнер, който работи за Института за експериментална ендокринология в средата на XX век, вярва, че хомосексуалността се "определя от пренаталната полова ориентация на мозъка, причинена от ендокринологични нарушения". Той създава хипотезата, че ако човек успее да промени хормоналния дисбаланс още в майчината утроба – както той се опитва да направи със зародиши на плъхове – хомосексуалността може да се предотврати дори още преди да се е развила."

"Пренасищане" с хомосексуализъм

През 60-те години на миналия век британският психолог И. Осуалд лекува гейовете по следния начин: напомпва ги с медикаменти, предизвикващи гадене, след което ги обгражда с чаши с урина и им пуска записи на мъже, правещи секс. По този начин той се опитвал да "пренасити" хомосексуалистите с онова, към което имат склонност, с надеждата, че с облекчение ще се обърнат отново към жените.

Лабораторен плъхТрансплантиране на тестиси

Ойген Щайнах (1861-1944), директор на Института по биология във Виена, смята, че хомосексуалността възниква вследствие на хормонален дисбаланс. За да докаже своята хипотеза, той присажда полови органи на кастрирани плъхове и морски свинчета и твърди, че дори е успял да извърши успешни операции за промяна на пола на гризачите. Но изследванията на Щайнах не се ограничават само до животните. Той също така трансплантира тестиси от хетеросексуални мъже на гейове с надеждата реципиентът да стане отново "мъжествен".

Кокаин, стрихнин, генитално осакатяване

Лекарят Денслоу Луис смята, че жените, отгледани през XIX век в заможни домове, могат да развият "сексуална хиперстезия" (силна, постоянна сексуална възбуда) и да станат лесбийки. За да ги излекува, той им предписва кокаинови разтвори, вещества за ускоряване на дефекацията, хирургично освобождаване на прилепналия клитор или дори подкожно инжектиране на стрихнин. Въпреки твърденията му, че някои от неговите пациентки се излекуват и стават съпруги и майки, една от тях полудява и умира в психиатрия.

Екзорсизъм

През 2009 г. в Youtube се появява клипче, в което 16-годишно момче е обект на екзорсизъм, с цел да бъде излекувано от хомосексуализъм. Във видеото момчето се гърчи, докато църковни служители стоят на краката му, държат го за ръцете и крещят: "Излез, ти хомосексуален демон! Ти хомосексуален дух, призоваваме те сега! Освободи хватката си, Луцифер!"

БардакПосещение в близкия бардак

Барон Алберт фон Шренк-Ноцинг, немски психиатър, който практикува през XIX век, предписва на мъжете с хомосексуални отклонения посещение в най-близкия бардак, предхождано от приемането на голямо количество алкохол. На жените се препоръчва да се обърнат към съпрузите си.

Студени душове

През юни 2011 г. правителството на Хонконг наема психиатър, който да ръководи специална програма за обръщане на хомосексуалисти към "правилния бряг на реката". Сред техниките, предложени от Хонг Куай-ва, са студени душове, молитви и въздържание.

Молитви

Много хора вярват, че единственият лек за хомосексуалистите може да дойде от Бог, поради което просто трябва да се молим той да избави душите им и да ги вкара в правия път – в случая надясно. Днес съществуват движения и дори клиники, в които родители водят децата си, за да бъдат върнати към "нормалното".

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: huffingtonpost.com

снимки: huffingtonpost.com; wikipedia.org; freakonomics.com 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияАнкетиЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноИнтервюта