Начало История на медицината Основаване на Американска лига за контрол на раждаемостта от Маргарет Сангър през 1921 година

Основаване на Американска лига за контрол на раждаемостта от Маргарет Сангър през 1921 година

От 1921г.

Основаване на Американска лига за контрол на раждаемостта от Маргарет Сангър през 1921 година  - изображение

След Първата световна война американската медицинска сестра Маргарет Сангър изоставила радикалните политически възгледи и решила да се заеме с реализацията на един от най-важните си проекти – създаването на Американска лига за контрол на раждаемостта (ABCL). През 1921 година въпросната организация станала факт. Основополагащите принципи на ABCL били следните: "Ние споделяме убеждението, че децата трябва да бъдат (1) заченати в любов; (2) да са родени в резултат на осъзнатото желание на жената да стане майка; да се раждат само при наличие на подходящи условия за нормалното им здравословно развитие. Затова смятаме, че всяка жена трябва да притежава силата и свободата да предотврати бременност, с изключение на случаите, когато са налице всички изброени по-горе условия". Съвсем очаквано, за президент на Лигата била избрана нейната създателка.

Както се досещате, основната стратегия на организацията била свързана преди всичко с изграждането на специализирани центрове за контрол на раждаемостта в САЩ, както и с осигуряването на полезна медицинска информация и контрацептиви за всички жени, които чувстват потребност от тях.

След като през 1918-та лекарите в САЩ получили законното право да предписват противозачатъчни средства на своите пациентки /благодарение на движението за контрол на раждаемостта, започнато от Сангър/, американката видяла възможност за сбъдване на мащабния си план. През 1923-та тя основала първата легална клиника за контрол на раждаемостта в Страната на неограничените възможности - Clinical Research Bureau. Екипът на новосъздадената институция се състоял изцяло от лекари и социални работници от женски пол. Клиниката получила сериозно финансиране от бизнесмена-филантроп Джон Д. Рокфелер Джуниър и от семейството му, които през следващите няколко десетилетия щели да продължат да подкрепят каузите на Clinical Research Bureau чрез анонимни дарения. Рокфелер подпомогнал финансово и Американската лига за контрол на раждаемостта, при това – два пъти: през 1924 година и 1925 година.

До 1941-ва, благодарение на усилията на ABCL, в страната вече функционирали цели 222 центъра, които обслужвали впечатляващия брой от 49,000 клиенти. По-късно някои специалисти щели да обърнат внимание на факта, че наименованието на инициативата не било достатъчно коректно формулирано и през 1942-ра тя щяла да се сдобие с ново име – Американска федерация по семейно планиране /Planned Parenthood Federation of America/. Иначе, още през 1928-ма, заради конфликт, касаещ лидерството в движението за контрол на раждаемостта, Маргарет напуснала президентското "кресло" на ABCL. Тя поела изцяло ръководството на клиниката си, прекръщавайки я на "Birth Control Clinical Research Bureau".

Така или иначе, създадената от нея организация изиграла важна роля в движението за контрола на раждаемостта отвъд Океана. През следващите десетилетия приемникът на Лигата – Федерацията по планирано родителство /Planned Parenthood Federation of America/, щяла да е ключов фактор в легализирането на абортите в САЩ. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://what-when-how.com/birth-control/american-birth-control-league/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияЛайфстайлБотаникаЗдравни съвети