Начало История на медицината Откриване на вируса, причиняващ хепатит тип B

Откриване на вируса, причиняващ хепатит тип B

От 1965г.

Откриване на вируса, причиняващ хепатит тип B - изображение

Откриването на вируса, причиняващ хепатит B, се смята за едно от най-значимите постижения в историята на медицината от 20-ти век. Защото, дори и днес, заболяването е сериозен бич сред населението на редица държави.

Американският лекар с еврейски произход д-р Барух Самуел Блумберг е човекът, който пръв успял да забележи и да "хване натясно" инфекциозния агент, за което през 1976г. той заслужено получил Нобелова награда за медицина.

Знаете, че много често великите открития на учените били резултат от чиста случайност. Такъв бил и случаят с доктор Блумберг. Когато през 50-те години на 20-ти век започнал своите експерименти, медикът нямал никакво намерение да търси каквито и да е било вируси. Той се интересувал живо най-вече от наследствените разлики при индивидите, както и от генетическата предопределеност на народите към определени заболявания. Крайно любопитен към всичко и към всеки, интелигентният мъж се чудел дали наследените от раждането характеристики правят отделните групи хора повече или по-малко податливи към една и съща болест.

Барух и екипът му били изключително "мобилни" в научните си търсения и с дни пътешествали по земното кълбо, за да събират кръвни проби от местни популации в отдалечени кътчета на света. Плановете им били да наблюдават генетични различия и да изследват дали тези различния се асоциират с определен здравословен проблем. Все пак, тъй като не разполагали с необходимата технология да анализират тези кръвни проби на генетично ниво, те решили да съсредоточат вниманието си върху пациенти с хемофилия – състояние, при което се наблюдава трудно съсирване на кръвта.

Докторът предположил, че ако на индивидите с това заболяване им се извършат няколко кръвопреливания, те ще се сдобият със серумен протеин от своите донори. В резултат, това трябвало да доведе до имунен отговор и в организма на болните да се произведат антитела срещу чуждия протеин или антигени от донорите. Без да губи повече време, Блумберг решил да действа. Той използвал антителата на пациентите с хемофилия, за да тества събраните от цял свят кръвни проби.  

По време на един от експериментите си, американецът "засякъл" странно съвпадение между едно от антителата на болен от хемофилия и антиген, открит в кръвната проба на австралийски абориген. Последният логично бил наречен "Австралийски антиген".

Последвали серия от проучвания и клинични изследвания върху интересния австралийски "разбойник" и много скоро било доказано, че той съвсем не е безобиден, а причинява хепатит B. Така, хепатитният вирус тип B попаднал под "светлината на прожекторите". Годината на откритието била 1965г. и ознаменувала голяма победа в борбата срещу сериозното заболяване.

Малко по-късно д-р Блумберг и колегата му Ървинг Милман щели да създадат и първата ваксина срещу хепатит B, но за това не по-малко значимо събитие възнамеряваме да ви разкажем в следващ материал.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.hepb.org/about/blumberg.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияМикробиологияФизиологияЛайфстайлИзследванияНовиниВидеоЗдравни проблемиДиетиАлт. медицинаСнимкиНаучни публикацииОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиНормативни актовеБотаникаЛеченияЛичности